Vuurwerkverkoopster uit Eemnes gaat juridisch gevecht aan met overheid: 'Verbod is doodsteek voor de branche'

© ANP
EEMNES - De Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk stapt naar de rechter om het vuurwerkverbod aan te vechten. Ongeveer 150 winkeliers sluiten zich aan bij het kort geding. "We hebben er een goed gevoel bij. Wat er nu gebeurt kan niet", zegt Evelien Arler van Witte Vuurwerk in Eemnes.
Arler is voorzitter van de Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk. Volgens haar ergert de branche zich vooral aan het late tijdstip waarop het vuurwerkverbod is afgekondigd. "Het kabinet wist al in maart dat er corona was. Er had veel eerder met ons gesproken moeten worden."
Ook zijn de financiële gevolgen van het verbod totaal niet onderzocht door het kabinet, stelt Arler. "Door partijen die dit toch al wilden is nu een verbod doorgedrukt. Over de rug van de coronapatiënten. En als er smoesjes worden verteld, word ik boos."

Advocaat

Een vuurwerkverbod brengt onevenredig veel schade toe, betoogt Lex de Jager, de advocaat van de vuurwerkhandelaren. "Er zijn verplichtingen aangegaan met importeurs en er zijn containers vol met vuurwerk onderweg, die binnenkort aankomen in de haven. Er zijn enorme sommen geld geïnvesteerd, terwijl de omzet straks nul is. Daarbij komen problemen met de opslag."
Het vuurwerkverbod is er gekomen om de zorg te ontlasten. Die is overbelast door het coronavirus. De jaarwisseling is een van de drukste momenten voor de spoedeisende hulp in ziekenhuizen. De advocaat van de vuurwerkbranche denkt dat het dit jaar wel mee zal vallen, omdat het zware vuurwerk al is afgeschaft.

Grote chaos

Volgens Arler is het een grote chaos in de vuurwerkbranche. "Veel handelaren hebben al grote voorraden vuurwerk ingekocht. De vergoeding van 40 miljoen euro die we krijgen is lang niet genoeg. Dit is de doodsteek. Bovendien heb je nu veel illegaal vuurwerk en gaan mensen maar carbidschieten."
Het civielrechtelijk kort geding tegen de overheid dient bij de rechtbank in Den Haag. De uitspraak is medio december zodat de vuurwerkindustrie nog kan inspelen op de uitspraak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.