RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veiligheidsberaad: 'Winkelier moet mondkapjesplicht handhaven, anders boete'

PROVINCIE UTRECHT - Winkeliers moeten mensen die geen mondkapje willen dragen de deur wijzen. En als de ondernemers dat niet doen, dan kunnen ze een boete krijgen of kan de winkel gesloten worden. Dat is een van de uitkomsten van het Veiligheidsberaad vanavond tussen de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's.

Tijdens de vergadering op het provinciehuis in Utrecht werd uitgebreid gesproken over de uitvoering van de mondkapjesplicht die dinsdag ingaat. Namens de Veiligheidsregio Utrecht was Peter den Oudsten, waarnemend burgemeester van Utrecht, aanwezig.

Winkeliers moeten wat het de burgemeesters betreft hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om naleving van de mondkapjesplicht. "Een winkelier bepaalt zelf wie er in de zaak komt. Het merendeel dat geweigerd wordt, gaat gewoon weg. Lukt het niet, dan kunnen zij de politie of boa's waarschuwen", stelt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij is ook voorzitter van het Veiligheidsberaad.

Geen winkelsluiting tegen drukte
De mondkapjesplicht was niet het enige waarover gesproken werd. Ook de drukte van winkelende mensen dit weekend was onderwerp van gesprek. Conclusie was dat er geen landelijke maatregelen komen om de drukte in winkelgebieden tegen te gaan.

Dit weekend was het zo druk in onder meer Rotterdam, Dordrecht en Eindhoven dat 1,5 meter afstand houden onmogelijk was. De burgemeesters van die steden besloten daarop de winkels eerder te sluiten. Ook in Utrecht was het druk, maar ging het goed: "De verdienste van onze inwoners", aldus een woordvoerder.

Er werd na het weekend gespeculeerd over landelijke maatregelen om herhaling te voorkomen, maar maatwerk op plekken waar het te druk wordt, is beter vinden de burgemeesters. Ook economische motieven speelden daarbij een rol: "Voor de economie en voor de mensen is het van belang dat zij naar een winkel kunnen", aldus minister Grapperhaus van Veiligheid.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -