Testen zonder klachten: hoe werkt dat?

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Vanaf vandaag kunnen ook mensen die geen klachten hebben zich toch op corona laten testen. Maar dat betekent niet dat iedereen zomaar bij een teststraat langs kan gaan. Hoe werkt het precies?
De mogelijkheid om je ook zonder klachten te laten testen, is alleen voor mensen die uit het bron- en contactonderzoek naar voren zijn gekomen of een melding hebben gekregen van de CoronaMelder-app.

Telefoonnummer

"Dan krijg je een apart telefoonnummer door waarop je een afspraak kunt maken", zegt GGD-arts Putri Hintaran. Het is dus alleen bedoeld voor mensen die in contact zijn geweest met iemand die een besmetting heeft.
Voorheen moest je dan tien dagen in quarantaine, zonder dat je een test kreeg. Maar nu kan iedereen op de vijfde dag van de quarantaine zich laten testen.
Testen in Utrecht

De GGD regio Utrecht (GGDrU) maakt in de teststraten hele provincie gebruik van de PCR-testen. Daarvan krijg je binnen 48 uur na de test de uitslag. Tegenwoordig volgt de uitslag vaak sneller.

Naast de PCR-test is er ook de antigeentest, die de 'sneltest' wordt genoemd. Die wordt door de GGDrU nu alleen in het XL-testpaviljoen bij de Jaarbeurs gebruikt. De uitslag volgt dan vaak nog dezelfde dag.

Bezoekers van het testpaviljoen kunnen nu niet zelf kiezen welke test zij krijgen. Dat krijgen ze pas na afloop te horen.

Zorgmedewerkers en mensen die in quarantaine zijn, krijgen sowieso de PCR-test. Dat is omdat deze een hogere betrouwbaarheid heeft.

Nieuwe inzichten

Dat er nu wel getest wordt, is het gevolg van nieuwe inzichten. "Eerst was het onduidelijk over wat vroegtijdig testen nu betekent", zegt Hintaran. Want was een negatieve uitslag wel betrouwbaar als je nog geen klachten had?
Inmiddels is duidelijk dat het virus bij de PCR-testen ook in een vroeg stadium is aan te tonen. En dat moment zit rond de vijf dagen, zegt Hintaran.
Niettemin is het toch nog even opletten als je dan een negatieve uitslag hebt. Je hoeft dan weliswaar niet meer in quarantaine, maar het wordt afgeraden om mensen met een kwetsbare gezondheid op te zoeken. Het advies is om daarvoor de volledige quarantaineperiode van tien dagen aan te houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.