OM eist in hoger beroep 8 jaar cel voor natuurgenezeres Sara G.

© RTV Utrecht
KOCKENGEN/BREUKELEN - Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep jaar acht gevangenisstraf tegen natuurgenezeres Sara G. uit Kockengen. De eis is gelijk aan het vonnis van de rechtbank in Utrecht vorig jaar. Die veroordeelde G., omdat zij verantwoordelijk zou zijn voor de dood van een Zweedse vrouw die zij behandelde met het omstreden afkickmiddel ibogaïne. Het OM vindt ook dat G. de nabestaanden een schadevergoeding moet betalen.
De aan heroïne verslaafde Carmen Sirola werd op 3 februari 2017 onwel en overleed kort daarna. Sara G. belde destijds wel 112, maar gaf de hulpverleners onvolledige informatie over de achtergrond van de vrouw en over de ibogaïnebehandeling. Daarna sloeg zij op de vlucht naar Duitsland. Volgens het OM heeft zij haar cliënt daarmee in hulpeloze toestand achtergelaten.

Paniek

Sara G. tekende zelf hoger beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank, maar kwam vandaag niet met nieuwe feiten die de verdenkingen in een ander licht plaatsen. Net als in Utrecht bleef de natuurgenezeres volhouden dat zij onschuldig is. Zij zou juist hebben geweigerd de aan heroïne verslaafde Zweedse met ibogaïne te behandelen, omdat de vrouw er volgens haar nog niet aan toe was. Sirola had het middel stiekem zelf gepakt of het van G.'s medewerker Tom B. hebben gekregen.
De verdachte zei vandaag ook dat zij niet naar Duitsland was gevlucht, omdat zij de vrouw had behandeld. Ze zou in paniek zijn vertrokken, omdat ze bang was ten onrechte de schuld te krijgen, vanwege haar eerdere veroordelingen voor ibogaïne-zaken. Toen de rechter haar vroeg waarom zij was doorgegaan met het toedienen van ibogaïne na de eerdere strafzaken, antwoordde zij dat mensen erom bleven vragen en het middel volgens haar onschuldig is.
Huis van Sara G. in Kockengen
Huis van Sara G. in Kockengen © RTV Utrecht

Bahama's

De advocaat-generaal kwam vandaag tot dezelfde conclusies als de officier van justitie destijds. Alternatieve scenario's die de verdachte schetst, vindt het OM ongeloofwaardig. Volgens de advocaat-generaal kan deze zaak ook niet los worden gezien van de strafzaak uit 2014. Toen werd de natuurgenezeres uit Kockengen al geconfronteerd met de dodelijke risico's van ibogaïne. "Het was voor haar geen reden om haar aanpak te wijzigen. Ze heeft dus de aanmerkelijke kans op de dood van de Zweedse aanvaard", vindt het OM.
Het OM vindt een lange celstraf voor Sara G. op zijn plaats, mede omdat het gevaar op herhaling groot zou zijn. G. blijft ontkennen dat zij de Zweedse heeft behandeld en houdt vol dat ibogaïne een onschuldig middel zou zijn. Toen zij op de vlucht sloeg, zou Sara haar zoon hebben gevraagd haar paspoort en de ibogaïnevoorraad veilig te stellen. Ze was volgens het OM van plan haar praktijk in het buitenland, op de Bahama's, voort te zetten.

Alternatieve scenario's

Volgens de verdediging heeft het OM zich niet aan de regels gehouden bij het verzoek aan Duitsland om de verdachte aan Nederland uit te leveren. Advocaat Robbert Jonk vroeg het hof om het OM niet ontvankelijk te verklaren en zijn cliënte vrij te laten, maar daar ging het hof niet in mee. Verder stelde de advocaat dat de alternatieve scenario's van zijn cliënt te gemakkelijk ter zijde zijn geschoven door de Utrechtse rechtbank.
Er is niet onomstotelijk vastgesteld dat Carmen Sirola stierf aan de gevolgen van ibogaïne, zegt advocaat Jonk. Als dat al zo is, staat het volgens hem niet vast dat Sara G. dat heeft toegediend. De meeste mensen houden bovendien geen schadelijke gevolgen over aan het middel, dus kan volgens de verdediging ook niet worden vastgesteld dat Sara G. het aanmerkelijke risico aanvaardde dat de behandeling dodelijk kon zijn.

Miljoen afpakken

Er lopen op dit moment ook nog ontnemingsprocedures over het geld dat Sara G. met behandelingen en de handel in ibogaïne zou hebben verdiend. Volgens de verdediging gaat het om ruim een miljoen euro en wil het OM daar nogeens drie ton bovenop gooien. De nieuwe vorderingen is volgens hem dan ook zinloos.
Maar volgens het OM is het goed mogelijk dat Sara G., die oorspronkelijk uit Israel komt, vermogen in het buitenland heeft en moet daar eerst onderzoek naar worden gedaan. Ook zou de vrouw in de toekomst een erfenis kunnen krijgen of de loterij kunnen winnen, stelde de advocaat-generaal.
Sara G. maakte vandaag tijdens de zitting een uitgebluste indruk. Zij leek zelf niet echt meer in een goede afloop van haar zaak te geloven. Of dat terecht is, blijkt op 22 december als het gerechtshof uitspraak doet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.