Corona vandaag: eerste dag met de mondkapjesplicht en vaccinatie tegen corona in januari

UTRECHT - Net als de afgelopen dagen zet de daling van het aantal coronabesmettingen ook vandaag door. In de afgelopen 24 uur zijn er 335 inwoners van de provincie Utrecht positief getest op Covid-19. Gisteren waren dat er nog 386.
Het is vandaag dinsdag en dat betekent ook weer tijd voor een wekelijkse update van het RIVM. De weekcijfers geven volgens het gezondheidsinstituut een betrouwbaarder beeld omdat ze minder meegaan in de waan van de dag.
Afgelopen week werden er 2869 personen positief getest op het coronavirus. Uit de nieuwste update blijkt ook dat de Veiligheidsregio Utrecht koploper is qua aantal besmettngen. Meer weten hierover? Lees dan hier verder.

Vaccinatie tegen corona mogelijk in januari

In de eerste week van januari worden mogelijk de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft dat vandaag laten weten naar aanleiding van de planning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) dat de vaccins moet goedkeuren. Hij houdt vanwege die beoordeling nog wel een slag om de arm.
De logistieke operatie is er in ieder geval op gericht om in de week van 4 januari te beginnen met de vaccinatie. Het RIVM, GGD's, de huisartsen en de artsen in verpleeghuizen en instellingen werken hierin samen.

Grote corona-uitbraak in Maarssen

Bij woonzorgcentrum Maria Dommer om precies te zijn. De situatie is zo nijpend dat zelf het Rode Kruis nu moet bijspringen.
Op dit moment zijn vijftig bewoners en rond de veertig medewerkers besmet met Covid-19. "Als je in zo'n situatie belandt, dan heb je heel veel extra werk", legt bestuurder Hanneke Koudstaal van Maria Dommer uit. "Iedereen draait dan op volle toeren."
De vrijwilligers van het Rode Kruis zullen vooral worden ingezet op de huiskamerafdelingen van het zorgcentrum. Daar kunnen ze bijvoorbeeld met de bewoners samen de krant lezen of een kop koffie drinken. Want ook dat is belangrijk. "Je kunt bewoners niet aandacht genoeg geven", zeg Koudstaal dan ook.

Mondkapjesplicht

Vandaag was het dan eindelijk zover: iedereen (van 13 jaar en ouder) in een publieke ruimte moet voortaan verplicht een mondkapje dragen. Er zijn veel verschillende beschermingskapjes te vinden, maar hoe gebruik je hem nou? Het ministerie heeft voor de zekerheid maar even een filmpje gemaakt.
Maar wat blijkt, iedereen gaat toch op zijn eigen manier met die nieuwe regel om. Bij de Dagwinkel in Schoonrewoerd worden klanten voorlopig nog steeds vriendelijk geadviseerd om er eentje te dragen en is van een verplichting nog geen sprake. "Ik heb lang geleerd om kruidenier te zijn, met politie of boa's heb ik niets", zegt eigenaar Ad de Jong.
De dagwinkel in Schoonrewoerd
De dagwinkel in Schoonrewoerd © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
En sommige mensen kunnen er geen eens eentje dragen. En dat is in tijden van corona maar wat lastig. De 51-jarige Gert-Jan van Zetten is zo'n iemand die geen mondkapje op kan. Hij heeft namelijk de spierziekte Duchenne.
Gert-Jan (51) kan door zijn ziekte geen mondkapje dragen

Geen mondkapjesboete

En tot slot het laatste bericht over de mondkapjesplicht in dit overzicht: het gaat namelijk nog even duren voordat boa's de eerste boetes gaan uitschrijven voor het niet dragen van een mondkapje.
De voorzitter van de BOA-bond, Ruud Kuin, zegt vandaag dat de administratie nog niet op orde is, waardoor er nog helemaal geen boetes uitgedeeld kunnen worden. "Elke boete heeft een zogenoemde feitcode en dat is bij deze boete administratief nog niet rond", zegt de voorzitter.
De politie laat weten dat agenten wel al boetes kunnen uitdelen. Voor hen is de feitcode wel geregeld.

Testen zonder klachten: hoe werkt dat?

Vanaf vandaag kunnen ook mensen die geen klachten hebben zich toch op corona laten testen. Maar dat betekent niet dat iedereen zomaar bij een teststraat langs kan gaan.
De mogelijkheid om je ook zonder klachten te laten testen, is namelijk alleen voor mensen die uit het bron- en contactonderzoek naar voren zijn gekomen of een melding hebben gekregen van de CoronaMelder-app.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.