Grote corona-uitbraak in zorgcentrum Maarssen onder patiënten en personeel, vrijwilligers van het Rode Kruis gaan helpen

MAARSSEN - Woonzorgcentrum Maria Dommer in Maarssen krijgt vanaf morgen hulp van vrijwilligers van het Rode Kruis. Het woonzorgcentrum heeft met een flinke coronabesmetting te kampen, vijftig bewoners en rond de veertig medewerkers hebben het virus nu onder de leden.
"Als je in zo'n situatie belandt, dan heb je heel veel extra werk", legt bestuurder Hanneke Koudstaal van Maria Dommer uit. "Iedereen draait dan op volle toeren." Er werd onder meer een teststraat opgezet, nieuwsbrieven werden uitgestuurd en ondertussen ging de zorg voor alle bewoners door.

Heftige maatregel

Voor drie afdelingen kwam er ook een aangepaste bezoekregeling, waardoor alleen patiënten die op sterven liggen nog bezoek krijgen. Een heftige maatregel, besefte ook het zorgcentrum.
Om de druk op het eigen personeel te verlichten, werd besloten om het Rode Kruis om hulp te vragen. Dat heeft onder de naam Ready2Hulp een netwerk van burgers klaarstaan die kunnen helpen waar dat nodig is.
Interview met Rode Kruis-bestuurder Peter Nelissen
"We zijn een wervingscampagne gestart en de eerste vrijwilligers beginnen woensdag", zegt Marjon Rozema van het Rode Kruis. Voor haar organisatie is het een bekend verzoek. "We hebben de afgelopen maanden vaker verzorgingshuizen bijgestaan."

Huiskamers

De vrijwilligers zullen vooral worden ingezet op de huiskamerafdelingen van het zorgcentrum, zegt Hanneke Koudstaal. Daar kunnen ze bijvoorbeeld met de bewoners samen de krant lezen of een kop koffie drinken. Want ook dat is belangrijk. "Je kunt bewoners niet aandacht genoeg geven", vindt Koudstaal dan ook.
En wie ook wil helpen, kan zich altijd melden bij het Rode Kruis, zegt Rozema. Wie daarbij specifiek in een zorgcentrum aan de slag wil, kan dat bij de aanmelding aangeven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.