Massagraf van skeletten in Vianen wordt groter en groter: 'Totaal gaat richting de 100'

Bij de opgravingen werden schedels aangetroffen.
Bij de opgravingen werden schedels aangetroffen. © RTV Utrecht
VIANEN - Het aantal skeletten in Vianen, dat bij graafwerkzaamheden tevoorschijn is gekomen, blijft oplopen. Momenteel zijn er resten gevonden van 44 individuën, maar dat getal kan oplopen tot in de honderd. Dat laat de gemeente Vijfheerenlanden weten.
De skeletten zijn vermoedelijk afkomstig van jonge mensen en liggen al eeuwen onder de grond. Specialistisch onderzoek moet daar meer duidelijkheid over geven. Het opgraven van meerdere botresten zal nog zeker tot eind dit jaar duren, zo is de verwachting.

Graafwerkzaamheden

De botten werden twee weken geleden gevonden bij graafwerkzaamheden aan de stadsgracht. "Van één schedel werden het er twee, drie en zo ging het maar door", zo omschreef een archeoloog de vondst eerder bij RTV Utrecht.
Het uitzonderlijke aan de vondst is dat de skeletten niet bij een grasweide of een kerk is gedaan. De archeologen gaan er daarom vanuit dat het een massagraf is.
Volgens wethouder Christa Hendriksen worden alle botresten naar een depot gebracht. "Daar zal via een steekproef worden bepaald welke skeletten in aanmerking komen voor specialistisch onderzoek. Wij hopen in de loop van 2021 meer duidelijkheid te hebben over de oorsprong van het massagraf."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.