Nabestaanden bedrijfsongeval Friesland wachten na anderhalf jaar nog altijd op schadevergoeding

Het bedrijfsongeval gebeurde in mei 2018 bij Douna in Leeuwarden
Het bedrijfsongeval gebeurde in mei 2018 bij Douna in Leeuwarden © Google Streetview
LOPIK/WILNIS - Het Openbaar Ministerie heeft hoge geldboetes geëist tegen bedrijven uit Leeuwarden en Gouda. Volgens justitie zijn ze nalatig geweest wat betreft de veiligheid van medewerkers, waardoor twee mannen uit Lopik en Wilnis in 2018 om het leven kwamen. Het OM eist daarom boetes van 50.000 euro voor Douna uit Leeuwarden en 80.000 euro voor het Goudse Mokveld Valves.
De slachtoffers van 45 en 58 jaar werkten bij Mokveld Valves in Gouda. In mei 2018 waren ze aan het werk bij machinefabriek Douna in Leeuwarden toen het misging. Voor de nabestaanden van de slachtoffers is de hele zaak erg pijnlijk, mede omdat de schadevergoeding nog altijd niet geregeld is. Volgens Mokveld Valves heeft dat te maken met misverstanden. De advocaat van het bedrijf zegt dat de schadevergoeding voor de nabestaanden bijna rond is.
De nabestaanden zijn niet te spreken over de gang van zaken. Volgens de zwager van het slachtoffer uit Lopik is er amper iets afgehandeld, zegt hij tegen Omrop Fryslân: "We hebben een keer een klein voorschot gehad, van zo'n 20.000 euro. Dat is voor de verbouwing van het huis, omdat mijn zus een handicap heeft. Dat bedrag is nog geen tien procent van wat nodig is." De vrouw heeft een spierziekte en was in het dagelijks leven behoorlijk afhankelijk van haar echtgenoot.

Uitvaart

Ook beloofde Mokveld eerder dat ze de begrafenis zouden betalen, maar van dat geld hebben de nabestaanden nog niets gezien. Het steekt hen ook dat ze sinds het ongeluk niets meer van Mokveld hebben gehoord. Op een kerstpakket in 2018 na, het jaar waarin het dodelijke ongeluk gebeurde. Daarbij zat een kaartje met de tekst '2018 was een bewogen jaar, bedankt voor je inzet'.

Nalatig

Op die bewuste dag in mei 2018 deden de mannen een test met een open cilindermantel. Daarbij raakte een zuigerstang van de aandrijving los en die werd onder hoge druk uit de cilinder geschoten. De metalen stang kwam tegen de mannen aan, die aan de gevolgen overleden.
De hogedruktest had in een veilige bunker gemoeten, niet in de fabriekshal. Van tevoren was ook geen risicoanalyse gemaakt. Dat zegt ook de zwager van het 45-jarige slachtoffer uit Lopik. "Iedereen weet dat het in een teststraat had moeten gebeuren. In ieder geval achter een stalen plaat. Mijn zwager had niet betrokken moeten worden bij het testen, hij had daar niet mogen zijn of in ieder geval op afstand moeten worden gehouden. Dus dat is grove nalatigheid van beide bedrijven", zegt de zwager.

Risico's onderschat

Volgens de twee bedrijven werden de testen vaker uitgevoerd op deze manier en waren er nooit grote ongelukken gebeurd. Tijdens de rechtszaak zeiden de bedrijven dat ze zich niet bewust waren van het feit dat de testen gevaarlijk konden zijn. Volgens het OM hebben de bedrijven de risico's onderschat: "Dat heeft twee mensenlevens gekost en dat valt de bedrijven aan te rekenen. De nalatigheid van de bedrijven verdient een flinke straf."
De advocaat van Mokveld is het niet eens met de boete-eis. Hij geeft toe dat het bedrijf schuldig is aan het ongeluk en de bedrijven hebben na het incident procedures en afspraken aangepast. Maar de advocaat zei ook dat de test niet volgens afspraak was uitgevoerd. Dat zou een fout zijn geweest van de ook omgekomen man uit Wilnis, zegt Mokveld. "Maar dat is een beschuldiging om hun eigen hachje te redden", aldus de zwager van het slachtoffer uit Lopik.
De rechter doet naar verwachting op 14 december uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.