Universiteiten Utrecht, Eindhoven en Wageningen gaan samenwerken: 'Droom het onmogelijke'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, de Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen University gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en onderwijs. Ze investeren de komende acht jaar 100 miljoen euro in gezamenlijke projecten om "mondiale vraagstukken" op te lossen, maakten de onderwijsinstellingen bekend.
Met de krachtenbundeling hopen de universiteiten oplossingen te vinden voor de problemen op het gebied van gezondheid, voedsel, energie en duurzaamheid. De nieuwe kennisalliantie wordt vandaag officieel gelanceerd in aanwezigheid van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.
"Het is heel goed dat deze vier instellingen zo nauw samenwerken. In onverwachte samenwerking over disciplines en instellingen heen schuilt ook zeker de kans op onverwachte resultaten. Mooi om te zien dat universiteiten echt de slag maken van concurrentie naar samenwerking", aldus Van Engelshoven in een toelichting.
"Door de krachten te bundelen kunnen we veel meer en betere oplossingen bedenken voor allerlei maatschappelijke en wetenschappelijk problemen", zegt Henk Kummeling, rector magnificus van de Universiteit Utrecht. Als voorbeeld noem hij de kringlooplandbouw. "Als we dat willen oplossen moet je mensen uit allerlei wetenschapsgebieden bij elkaar halen. Door deze samenwerking heb je veel meer kennis bij elkaar."
Kummeling benadrukt dat er geen sprake is van een fusie. "Met elkaar zetten we wel projecten op om nieuwe ideeën en oplossingen te bedenken. We kijken hoe we onze studenten en jonge onderzoekers kunnen uitdagen om met iets te komen wat we nog niet hadden bedacht. Droom het onmogelijke, hebben we tegen ze gezegd."
Interview met Henk Kummeling van de Universiteit Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.