Boogbrug over de Lek bij Vianen volgend jaar gesloopt

© Rijkswaterstaat
VIANEN - Aannemer KWS Infra-Volker Rail-DDM sloopt volgend jaar de Boogbrug over de Lek bij Vianen. De komende maanden wordt begonnen met de voorbereidingen van de werkzaamheden die volgens Rijkswaterstaat "geen alledaagse karwei" zijn.
Om het vaarverkeer zo min mogelijk te belasten, wordt de brug binnen 24 uur verwijderd. Dat is volgens Rijkswaterstaat door de stalen constructie en de omvang van de brug een flinke klus. De brug wordt losgesneden en in zijn geheel omhoog geduwd. Vervolgens wordt de constructie met een groot drijvend platform over het water vervoerd om elders uit elkaar te worden gehaald. Vier bedrijven durfden de klus wel aan, maar KWS Infra-Volker Rail-DDM mag het gaan doen van Rijkswaterstaat.

Hergebruik

De oude boogbrug heeft geen functie meer sinds de ingebruikname van de twee nieuwe Lekbruggen in de snelweg A2. Er is nog wel gekeken naar mogelijkheden om de brug te hergebruiken, maar dat bleek volgens Rijkswaterstaat niet haalbaar. Ook het jarenlange protest van de Stichting Behoud Boogbrug heeft niet mogen baten.
Wel blijven de hoofdpijlers van de brug aan weerszijde van de Lek na van de brug verwijdering staan. Daarmee blijven de unieke rivierkazematten behouden die in de pijlers zijn gebouwd en die een onderdeel vormen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Najaar

Wanneer de Boogbrug precies wordt verwijderd, is nog onduidelijk. Dat is mede afhankelijk van de planning van de aannemer. Maar volgens Rijkswaterstaat zal het niet eerder zijn dan najaar 2021.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.