Salah (27) vluchtte naar Nederland en maakt nu maaltijden voor kwetsbaren in coronatijd

UTRECHT - Twee jaar geleden kwam de Algerijnse Salah (27) naar Nederland. Hij verspilde geen seconde om de Nederlandse taal te leren en zijn handen uit te mouwen te steken. Nu kookt en bezorgt hij maaltijden voor kwetsbaren in de coronacrisis.
Salah is blij dat het buurtcentrum weer open kan. In De Boog in de Utrechtse wijk Overvecht werkt hij twee dagen per week als vrijwilliger bij BuurtMaaltijden. Deze organisatie bezorgt gezonde maaltijden aan buurtbewoners in de wijk.
Salah (27) vluchtte naar Nederland en maakt nu maaltijden voor kwestbaren in coronacrisis
Salah is een manusje-van-alles, maar het liefst staat hij in de keuken. "Ik schil aardappels, snijd uien en pompoen. Alles! Voor mensen die weinig eten hebben. Ik breng ze eten en maak ze blij", zegt hij vrolijk.
In de online serie 'Je bent jong en je helpt wat' volgt RTV Utrecht jonge vrijwilligers die in hun drukke leven tijd maken om anderen te helpen. Het werk is niet altijd makkelijk, maar Utrecht kan op hen bouwen. Deze week deel 3: Salah (27) brengt maaltijden rond in Overvecht.
De dag begint met een kopje koffie. Vandaag staat er veel werk op het programma. Met een handjevol andere vrijwilligers doet Salah boodschappen voor een pompoencurry. Ze maken maaltijden voor 75 personen. Goedgemutst gaat hij naar de supermarkt. Hij keert terug met twee volle boodschappentassen. "Klaar om te koken!"

Aanwinst

Salah vluchtte twee jaar geleden van Algarije naar Nederland. Toen hij hier net kwam, zag zijn leven er niet zo rooskleurig uit, vertelt zijn buddy Geesje Kramer (36). Geesje is sociaal makelaar en heeft Salah geholpen aan een woning en vrijwilligerswerk in Utrecht. "Ik wilde niet dat hij onder de radar zou verdwijnen. Uiteindelijk is hij vrijwilligerswerk gaan doen. Dat gaat hem gelukkig goed af", zegt ze.
Salah is een aanwinst voor De Boog. Dat vinden niet alleen zijn collega-vrijwilligers, maar ook de buurtbewoners met wie hij een praatje maakt. En zo helpen zij hem ook. Salah: "Ik heb hier goed Nederlands geleerd door met hen te praten. Maar ik praat ook Arabisch met sommige buurtbewoners. Er komen hier allerlei nationaliteiten!"
Salah is gek op Nederlands eten.
Salah is gek op Nederlands eten. © RTV Utrecht
Heel veel tijd om verder te kletsen is er niet, want Salah moet aan de slag. Hij moet pompoenen snijden, uien pellen en rijst koken. "Ik hou van Nederlands eten", vertelt hij tussen het koken door. "Nederlanders eten gezond. Veel groenten, weinig olie en zout. Erg lekker."

Vriend

Als hij de maaltijden goed heeft ingepakt, springt Salah op zijn bakfiets. Hij gaat op weg naar Emmy (80), die een paar keer per week geniet van de buurtmaaltijden. Maar het is meer dan dat. "Ik kom niet alleen bij de mensen om eten te brengen, maar ook voor de gezelligheid", zegt Salah. "Ze zien mij als een vriend."
Zo wordt de vrijwilliger ook begroet als hij aanbelt. Met een grote glimlach opent Emmy de deur. "Hallo jongen, dank je wel weer voor een lekkere maaltijd!" "Graag gedaan, Emmy! Geniet ervan", antwoordt hij.
Emmy (80) is erg dankbaar voor de maaltijden die Salah haar brengt.
Emmy (80) is erg dankbaar voor de maaltijden die Salah haar brengt. © RTV utrecht
Wat kunnen Utrechters voor elkaar betekenen in een tijd dat we op veilige afstand moeten blijven? Met de actie Samen voor elkaar! wil RTV Utrecht de komende maanden aandacht besteden aan initiatieven, acties en oplossingen voor alledaagse problemen die het gevolg zijn van de coronacrisis.
Salah is in afwachting van een verblijfsvergunning. Hij hoopt vurig dat hij mag blijven, want hier voelt hij zich thuis. "Ik wil in Nederland blijven tot mijn dood. Dit is mijn land", zegt hij trots. "En ik wil graag bij BuurtMaaltijden blijven werken!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.