RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM eist opnieuw tien jaar cel en tbs tegen Lorenzo S. voor doodslag vriendin Dunja

UTRECHT - "Het is maatschappelijk onaanvaardbaar dat Lorenzo S. zonder behandeling op straat komt." Met die woorden onderstreepte de advocaat-generaal haar eis om S. in hoger beroep een gevangenisstraf van 10 jaar en tbs met dwangverpleging op te leggen voor doodslag op zijn vriendin Dunja.

Het OM vindt dat er genoeg bewijs is voor opzettelijke doodslag in Dunja's appartement in Utrecht. De rechtbank veroordeelde S. eerder tot tien jaar celstraf, zonder tbs, maar daar was zowel het OM als de man tegen in beroep gegaan.


Bonkende geluiden
Agenten klopten op 24 februari 2019 aan op de deur van Dunja in de City Campus Max-flat aan het Europaplein in Utrecht, nadat buren hadden gebeld over bonkende geluiden en een beestachtig schreeuwende man en huilende vrouw in het appartement. S. weigerde 20 minuten lang open te doen. Toen de politie de zware deur had geforceerd, troffen ze binnen de ernstig toegetakelde vrouw aan. Onder haar lag Lorenzo die deed alsof hij buiten bewustzijn was. Vier dagen later overleed de 23-jarige Dunja.

Volgens het Openbaar Ministerie is het maatschappelijk onaanvaardbaar dat S. zonder behandeling op straat komt, omdat de kans op herhaling groot is. De eis is gelijk aan die van de officier van justitie in mei. De rechtbank veroordeelde de 26-jarige Utrechter toen tot 10 jaar cel en zag geen ruimte om tbs op te leggen. Het OM tekende daarom hoger beroep aan, omdat het een behandeling noodzakelijk vindt vanwege de stoornissen waar S. aan lijdt en het gevaar op herhaling als hij onbehandeld vrijkomt.

Tbs-behandeling
De rechter ging tijdens de eerste rechtszaak niet mee in de eis van het OM om tbs met dwangverpleging op te leggen. Omdat S. niet meewerkte aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, was er volgens de rechtbank onvoldoende bewijs dat Lorenzo S. een tbs-behandeling nodig had.

Het OM stelt inmiddels voldoende aanwijzingen te hebben dat hij een antisociale en narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Het Openbaar Ministerie heeft onder meer ex-vriendinnen van S. gesproken. Hun verklaringen sluiten naadloos aan bij wat Dunja is overkomen. Zo zou S. een ex-vriendin herhaaldelijk op het oor hebben geslagen en gedwongen tot orale seks. Ook een vriend van S. verklaart dat hij vrouwen slecht behandelde.

Schadevergoedingen
De nabestaanden van Dunja eisen in totaal 84.000 euro aan schadevergoedingen van Lorenzo S. Het OM vraagt het hof dat toe te kennen. De zus en broer van Dunja eisen twee keer 30.000 euro shockschade. Verder wil de familie 14.000 euro wegens studievertraging die Dunja's broer opliep door stress en verdriet na de dood van zijn zus en 10.000 euro voor oma voor de uitvaartkosten

Ongeloofwaardige verklaring
S. tekende eveneens hoger beroep aan tegen zijn veroordeling voor doodslag op zijn vriendin. Hij hield in de eerdere rechtszaak vol dat Dunja dodelijk gewond is geraakt door vallen. Volgens hem was ze totaal buiten zinnen toen ze meerdere keren struikelde en viel in haar appartement. Daar werd de jonge vrouw met fatale verwondingen door de politie aangetroffen, in het bijzijn van Lorenzo. "Ik ben in hoger beroep gegaan, omdat ik ten onrechte verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Dunja." S. vindt dat hij van de rechtbank toen te weinig tijd heeft gehad om zijn verhaal te doen.

De verdachte kreeg van het gerechtshof vandaag uitgebreid de gelegenheid om zijn versie van het verhaal te vertellen. Daarbij stapelde hij de ene ongeloofwaardige verklaring op de andere, net als bij de eerdere behandeling van de zaak bij de Utrechtse rechtbank. Volgens Lorenzo S. had Dunja haar fatale verwondingen aan zichzelf te danken. Hij was naar eigen zeggen na een nacht stappen met goede energie bij haar langsgegaan om met zijn geliefde de dag af te sluiten en de nacht door te brengen.


Ook vandaag bleef de verdediging erbij dat S. vrijgesproken zou moeten worden. Advocaat Van Oort herhaalt dat er te weinig bekend is over wat er in de flat van Dunja is gebeurd. Hij vroeg het hof om vonnis van rechtbank te vernietigen.

Het hoger gerechtshof doet 16 december uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -