RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Sociale problemen los je niet op met gevarieerde woningbouw in probleemwijken'


UTRECHT - Minder sociale huurwoningen en meer middenhuur en koopwoningen. Dat is nu het beleid om probleemwijken op een hoger niveau te brengen. Maar is dat wel de oplossing? Bewoners en deskundigen betwijfelen dat.

Kanaleneiland-Noord is één van die wijken waar sociale huurwoningen plaatsmaken voor duurdere huurwoningen in het middensegment en koopwoningen. Dat beleid is al ruim 15 jaar geleden ingezet en nu zie je daar de resultaten van. Delen van de wijk zijn zo op het oog enorm verbeterd.

 De boulevard op Kanaleneiland-Noord De boulevard op Kanaleneiland-Noord | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

Langs het Amsterdam-Rijnkanaal is een mooi park met een luxe restaurant en een boulevard waar je kunt wandelen. Maar volgens Nathan Rozema, die al 20 jaar in de wijk woont, zijn de problemen in de wijk hiermee niet verdwenen. "In Kanaleneiland-Noord woonden vooral veel migranten en nu dat veranderd is zie je dat er eigenlijk vooral veel yuppen wonen en die zijn merendeels blank. Dus je ziet dat het veranderd is, maar de problemen zijn niet veranderd."

Cijfers
Als je kijkt naar de cijfers van de wijk, dan zie je dat het rapportcijfer dat bewoners aan de wijk geven nog steeds lager is dan in de rest van de stad, maar sinds 2010 is het wel gestegen van een 4,9 naar een 5,7 in 2015. Daarna stagneert het.

 Gevoel van onveiligheid in Kanaleneiland Gevoel van onveiligheid in Kanaleneiland | Foto: RTV Utrecht

In de wijk Kanaleneiland voelden bewoners zich niet altijd veilig op straat. Uit de cijfers blijkt dat dat niet heel veel is veranderd. In 2019 is het gevoel van onveiligheid zelfs gestegen, maar er zijn wel weer minder bewoners die overlast ervaren van jongeren. Dat is in 2019 gedaald van 48% naar 38%.

 Overlast van jongeren in Kanaleneiland Overlast van jongeren in Kanaleneiland | Foto: RTV Utrecht

Het ziet er dus wel beter uit als je naar de cijfers kijkt. Volgens Gideon Bolt, sociaal geograaf bij de Universiteit Utrecht, klopt dat wel. "Als je een deel van de betaalbare woningvoorraad vervangt door een wat duurdere woningvoorraad krijg je natuurlijk wat minder mensen met een uitkering en wat meer mensen met hogere inkomens. Dus statistisch gezien klimt de wijk wel wat omhoog, maar er is natuurlijk niemand die dankzij dit beleid aan een baan geholpen wordt."

Werkloosheid
Als je meer mensen met een redelijk inkomen en dus een baan naar een wijk lokt zien de cijfers er anders uit. Het aantal mensen dat slecht rondkomt van een inkomen is dan ook gedaald blijkt uit de cijfers. Maar dat is niet doordat mensen werk hebben gevonden, maar die verbetering in de cijfers komt doordat de wijk anders is samengesteld.

Rozema ziet de verandering in zijn wijk en vind dat ook een goede zaak, alleen mengen de bewoners niet. De mensen die in de wijk komen wonen, blijven er maar tijdelijk en vertrekken dan weer naar een weer duurdere woning in een andere wijk. "Er zijn hier twee werelden. Dat zie je terug hier langs het kanaal. In het restaurant zit de nieuwe wereld en in het winkelcentrum bij de Turkse dönerzaak of de pizzeria, daar zie je de oude wereld."

Gemengde wijken lossen de sociale problemen in de buurt niet op


Overvecht
De politiek, zowel landelijk als lokaal, ziet gemengde wijken toch als oplossing. Daarmee spreid je de problemen over de hele stad en concentreren die zich niet alleen in bepaalde wijken. Daarom gebeurt dit nu ook in de wijk Overvecht, zodat misschien over een paar jaar mensen net zo lief in Overvecht wonen als in Kanaleneiland. Maar om een meer gemengde wijk te willen om de sociale cohesie te vergroten, zo werkt het niet zegt deskundige Bolt.

"Mensen met een grotere portemonnee zijn helemaal niet zo sterk op de wijk gericht. Dus die zien de buurthuizen niet als iets wat voor hen bedoeld is. Ze sturen hun kinderen vaak naar scholen buiten de wijk en gaan na verloop van tijd ook weer op zoek naar grotere woningen elders in de stad, dus die zullen niet zoveel investeren in het sociale leven in de wijk."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -