Corona vandaag: cijfers blijven schommelen en veel verdriet bij getroffen woonzorgcentrum

UTRECHT - De feestmaand is begonnen en de grote vraag blijft hoe we de kerstdagen kunnen vieren. Ondertussen wordt er reikhalzend uitgekeken naar de vaccins. In onze dagelijkse rubriek corona vandaag zetten we al het coronanieuws van vandaag op een rij.

RIVM-cijfers

De coronacijfers blijven zowel landelijk als in de provincie Utrecht schommelen. Uit de cijfers van het RIVM van vandaag blijkt dat het aantal geregistreerde coronabesmettingen in onze provincie 400 is. Dat is een stuk meer dan de 335 besmettingen van gisteren, die juist weer een stuk lager waren dan de dag ervoor (386 besmettingen).
In de provincie zijn negen mensen in het ziekenhuis opgenomen. Tien mensen overleden aan de gevolgen van corona.
De grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag laten steeds de meeste besmettingen zien. Ook gemeente Utrecht heeft vandaag een uitschieter: 94 besmettingen. Gisteren waren dat er nog 83.
Het RIVM benadrukt altijd meer waarde te hechten aan weekcijfers dan aan dagkoersen. In de laatste weekrapportage, die gisteren verscheen, meldde het instituut dat in de afgelopen week in het hele land 33.949 mensen een positief testresultaat hadden gekregen. Dit aantal lag 8 procent lager dan dat van een week eerder. Een week daarvoor bedroeg de afname slechts 2 procent.

Veel verdriet bij getroffen woonzorgcentrum

Woonzorgcentrum Maria Dommer in Maarssen krijgt aan alle kanten steunbetuigingen. Er worden bloemen, pakketten en kaarten afgeleverd om de bewoners en het personeel een hart onder de riem te steken.
Gisteren werd bekend dat vijftig bewoners en veertig medewerkers corona op hebben gelopen. Volgens welzijn-coördinator Saliha Skenderovic is het "heel zwaar en emotioneel".
Gisteren werd duidelijk dat het zorgcentrum de hulp van het Rode Kruis heeft ingeroepen. De vrijwilligers van het Rode Kruis gaan een op een in gesprek met de bewoners voor wat extra aandacht of helpen in de huiskamers zodat de werkdruk afneemt voor het personeel. Het zorgcentrum zorgt ervoor dat de vrijwilligers veilig hun werk kunnen doen.
Er is veel verdriet in Maarssen na de grote corona-uitbraak in woonzorgcentrum Maria Dommer.

Horecaondernemers komen in actie

Horecabedrijven in vijftig steden en regio's kondigen aan op 17 januari weer open te gaan, zelfs als dat niet mag. De ondernemers "zeggen het vertrouwen in het kabinet op", schrijven ze in een persbericht. Zij zeggen niet anders te kunnen dan ongehoorzaam te zijn omdat ze op omvallen staan en steun vanuit de overheid uitblijft.
Volgens de initiatiefnemers doet ook een bedrijf uit Rhenen mee met de actie. Het is nog niet bekend om welke zaak het gaat. Verder zijn er vooralsnog geen Utrechtse restaurants en cafés bekend die op eigen houtje de zaak opengooien.
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) uit Woerden roept horecaondernemers op om niet burgerlijk ongehoorzaam te zijn. Volgens de branchevereniging is het, met de juiste inspanning van het kabinet, evengoed mogelijk om horecazaken uiterlijk op 12 januari volgens de regels weer te openen.
"Hoewel we als KHN-landelijk begrip hebben voor de situatie, vinden we het onverantwoord om op te roepen tot dingen die tegen de wet ingaan. De actie om op 17 januari desnoods zonder toestemming open te gaan, is niet de lijn die wij vanuit KHN landelijk voeren, ondanks alle begrip", zo klinkt het. Verder zegt KHN het signaal naar Den Haag dat van de actie uitgaat wel te ondersteunen.
Maandag vertelden Utrechtse horecaondernemers bij RTV Utrecht over het ultimatum.

Twijfels over Pfizer-vaccin in huisartsenpraktijken

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) uit Utrecht twijfelt aan de geschiktheid voor het gebruik van het coronavaccin van BioNTech/Pfizer in huisartsenpraktijken. "Dat vaccin is slechts beperkt houdbaar, moet op heel lage temperatuur worden ingevroren en wordt bovendien in grote hoeveelheden verpakt", aldus een woordvoerster. "Huisartsenpraktijken zijn daar niet geschikt voor."
"Stel je voor je krijgt als huisartsenpraktijk in één keer een voorraad van duizend vaccins geleverd. Daar kun je als kleine praktijk niks mee, want zoveel mensen kun je niet in korte tijd inenten." De woordvoerster noemt bovendien de koeling van het vaccin (op -70 graden) voor praktijken "niet haalbaar". De LHV baseert zich op de laatste informatie die ze van het ministerie van VWS heeft gekregen.
Het is de bedoeling dat eerst cliënten en zorgmedewerkers in verpleeghuizen het coronavaccin krijgen toegediend. Vervolgens moeten huisartsen ouderen en chronisch zieken gaan inenten (zo'n 6 miljoen mensen in totaal), voordat de rest van de bevolking in aanmerking komt voor vaccinatie.
Ook volgens ActiZ, de branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg, is er nog onvoldoende duidelijk over zowel transport als bewaaropties van het Pfizer-vaccin. "Er zijn zo'n 2500 verpleeghuizen in Nederland", aldus een woordvoerder. "Die verschillen allemaal in grootte en beschikbare voorzieningen. Er moet heel snel duidelijkheid komen over de logistieke aspecten van deze hele operatie. Het is nu gewoon wachten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.