Voormalige Utrechtse FvD-fractie: 'Bindend referendum over Baudet mag niet'

Wouter Weyers van de Utrechtse fractie.
Wouter Weyers van de Utrechtse fractie. © Forum voor Democratie
PROVINCIE UTRECHT - De voormalige Utrechtse fractie van Forum voor Democratie vindt dat een bindend referendum over de positie van Thierry Baudet niet door kan gaan. De provinciale partij, die afgelopen zondag bekendmaakte verder te gaan als Onafhankelijke Statenfractie Utrecht, stelt een ultimatum aan het FvD-bestuur. "Zoals het nu wordt georganiseerd, is het eigenlijk een soort selectieve enquête", zegt fractievoorzitter Wouter Weyers.
Zondagavond kondigde het bestuur van Forum een ledenraadpleging aan. De leden moeten besluit of Baudet niet alleen kan aanblijven als lid, maar zelfs partijleider moet worden. Een functie die volgens Weyers niet eens bestaat. "Wij hebben een bestuursvoorzitter en een lijsttrekker, maar er bestaat geen vacature voor partijleider."

Selectieve enquête

Volgens Weyers is de vraag of Baudet partijleider zou moeten worden een te eenzijdige vraag. "Deze ledenraadpleging voldoet niet aan wat bij een goede, neutrale en zorgvuldige verkiezing hoort. Je vraagt eigenlijk: ben je voor of tegen? Dan moeten alle leden daar een oordeel over kunnen geven, ook leden die niet op korte termijn hun mail kunnen beantwoorden om hun stem te geven. Anders is het eigenlijk gewoon een soort selectieve enquête."
Volgens de Onafhankelijke Statenpartij Utrecht is deze actie "een move om ontwikkelingen naar de hand te zetten". Weyers: "Dit is heel erg last-minute. En verkiezingen moet je nooit last-minute doen."

Onafhankelijk verklaard

Rest de vraag waarom de voormalige Utrechtse FvD-fractie zich nog bemoeit met de partij waar zij zich enkele dagen geleden nog onafhankelijk van verklaarde. "Niemand heeft zijn lidmaatschap opgezegd", zegt Weyers. "Het is nog helemaal niet duidelijk wat het eindresultaat van al deze ontwikkelingen wordt. Het kan zijn dat er binnen FvD hervormd wordt in een richting die ons beter past." Weyers sluit dan ook niet uit dat de Onafhankelijke Statenfractie Utrecht zich in een later stadium weer aansluit bij Forum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.