RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Besluit over boren naar aardwarmte in Nieuwegein vertraagd


NIEUWEGEIN - Een besluit over proefboringen naar aardwarmte in Nieuwegein is met maanden vertraagd. Het was de bedoeling om deze maand een knoop door te hakken, maar het wordt vermoedelijk april. Het gemeentebestuur heeft het besluitvormingsproces gewijzigd.

Warmtebron Utrecht (WBU) is voor het project LEAN in Nieuwegein op zoek naar een geschikte locatie om met boringen te onderzoeken of uit diepe aardlagen warm water kan worden opgepompt. Hiermee zou de stadsverwarming van warmte kunnen worden voorzien.

De proefboringen passen bij de doelstelling van het gemeentebestuur om in 2040 energieneutraal te zijn. Maar inwoners hebben er vraagtekens bij, vooral op het gebied van veiligheid en milieu. Ze zijn onder andere bang voor aardbevingen en schade aan hun huizen, zoals in Groningen

Zo werkt aardwarmte


WBU had in eerste instantie vijf locaties op het oog. Galecop en de omgeving van het warmtestation Zuilenstein zijn afgevallen. De drie overgebleven locaties zijn: Hoek Zuidstede, Tramremise West en de Nedereindseweg (polder Rijnenburg) zijn nog over.

Doordat het college besluitvorming in twee stappen mogelijk willen maken, is de planning vertraagd. De afwegingscriteria zullen in januari aan de raad worden voorgelegd. "Vervolgens worden de locatievoorkeuren van WBU aan deze criteria getoetst en kan een principebesluit genomen worden over de locatie en een omgevingsproces worden gestart, naar verwachting uiterlijk in april", schrijft het college aan de raad.

Volgens de huidige planning zouden de eerste proefboringen in 2022 of 2023 beginnen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -