RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Te druk bij Utrechts buitenzwemwater, gemeente op zoek naar oplossingen

UTRECHT - De druk op het buitenzwemwater in Utrecht en omgeving is groot en zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mullier Instituut.

Het gemeentebestuur onderschrijft de conclusie en gaat op zoek naar oplossingen om de capaciteit te vergoten. "Hierbij kijken we zowel naar de officiŽle als de niet officiŽle buitenzwemplekken."

Er ontbreken op dit moment harde cijfers over de huidige capaciteit. Het college heeft daarom opdracht gegeven om komende zomer het aantal bezoekers op zowel topdagen als gewone dagen te monitoren en na te gaan hoe vaak zwemplekken vol zijn.

De bevindingen zullen voorgelegd worden aan Rijkswaterstaat, de waterschappen, het recreatieschap en de regionale uitvoeringsdienst. Met deze partijen zal overlegd worden welke maatregelen genomen moeten worden om in de toenemende zwembehoefte te voorzien.

Grote groei verwacht
De stad groeit en de zomers worden door klimaatverandering langer en warmer, waardoor op sommige locaties ook de waterkwaliteit afneemt. Zowel inwoners als beheerders stellen dat het te druk wordt bij de zwemlocaties.

Veel zwemplekken kunnen richting 2040 een stijging van het huidige aantal bezoekers verwachten tussen 15 en 35 procent. Vooral het Merwedekanaal (Veilinghaven, Munt), Amelisweerd en de Strijkviertelplas krijgen met relatief grote groei te maken. De eerste twee locaties zijn geen officiŽle zwemlocaties.

Aantal buitenzwemplekken
Binnen het onderzoek van het Mulier Instituut is gekeken naar buitenzwemwater in drie categorieŽn; openluchtzwembaden, officiŽle zwemplekken en onofficiŽle zwemplekken. Het gaat om locaties binnen de gemeente Utrecht en in de omgeving. Binnen de gemeente Utrecht en nabije omgeving zijn zestien officiŽle zwemplekken.

Daarnaast zijn er nog minimaal acht plekken waarvan bekend is dat er regelmatig gezwommen wordt, maar die niet door de provincie Utrecht zijn aangewezen als officiŽle zwemplek. Zwembad de Krommerijn is het enige openluchtbad in de gemeente Utrecht. In de omliggende gemeenten zijn daarnaast nog drie openluchtbaden.

Het onderzoek van het Mullier Instituut heeft volgens het college laten zien dat er onder bewoners geen duidelijke voorkeur is voor een extra openluchtzwembad. "We zullen dit scenario dan ook niet meenemen in de verdere uitwerkingen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -