Kunstenaar Joost de Jonge uit Vianen zocht wereldwijde samenwerking op voor nieuw boek

VIANEN - Van historici en kunstenaars tot dichters en essayisten: kunstenaar Joost de Jonge uit Vianen heeft een nieuw boek uitgebracht waarvoor hij de samenwerking aanging met artiesten uit binnen- en buitenland. Hij stuurde zijn werken naar grote namen over de hele wereld, met de vraag of de ontvanger daar bijvoorbeeld een tekst bij wilde schrijven. Het resultaat is gebundeld in het boek 'Water on Water'.
Kunstenaar Joost de Jonge uit Vianen zocht wereldwijde samenwerking op voor nieuw boek.
Jan Peter Balkenende bekijkt het kunstboek
Jan Peter Balkenende bekijkt het kunstboek © RTV Utrecht
Voormalig minister-president Jan Peter Balkenende nam deze week het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. De twee ontmoetten elkaar al eerder en hielden sindsdien contact. "Ik hou van kunstenaars", vertelt Balkenende. "En Joost timmert internationaal aan de weg. Hij heeft ook een mooi verhaal te vertellen over wat er achter de kunst zit. En daarom ben ik ook zo enthousiast over het werk van Joost."
Ik probeer vooral een ijkpunt voor de ziel te zijn. Eens soort vrijplaats voor gevoel en harmonie. Maar wel een die actief is. Een actieve harmonie.
Joost de Jonge
Joost de Jonge aan het werk
Joost de Jonge aan het werk © RTV Utrecht
In het boek van De Jonge draait het om de wisselwerking. Er zijn gedichten gemaakt over zijn schilderijen, maar hij maakte ook zelf weer schilderijen op basis van gedichten en essays. Grote namen als Mary Ann Caws een beroemd Amerikaanse schrijfster, kunsthistorica en literatuurcriticus en de Belgische auteur Peter Franck werkten mee aan de creatieve wereldwijde samenwerking.
Dit schilderij van Joost is te zien in het Centraal Museum
Dit schilderij van Joost is te zien in het Centraal Museum © Joost de Jonge
Dit schilderij van Joost is te zien in het Centraal Museum
Dit schilderij van Joost is te zien in het Centraal Museum © Joost de Jonge
Werk van Joost de Jonge is te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Tijdens de tentoonstelling Voorlopig Voltooid.
Een collage gemaakt door Joost de Jonge in het Centraal Museum
Een collage gemaakt door Joost de Jonge in het Centraal Museum © Joost de Jonge
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.