Utrechtse raad kritisch over bezuiniging op lokale omroep

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een grote meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad is niet blij met de aangekondigde bezuiniging op de lokale omroep in de stad. Die wordt op dit moment verzorgd door RTV Utrecht op UStad en Bingo FM. Het college van burgemeester en wethouders stelt bij de begroting voor om bijna een half miljoen euro minder uit te geven. Het budget moet terug naar 240.000 euro per jaar, dat is het wettelijk minimum.
Fractievoorzitter Heleen de Boer vindt het logisch om je in tijden van crisis te beperken tot zo'n minimum. Toch vraagt ze zich af of het voorgestelde bedrag genoeg is om een gezonde lokale omroep mee te financieren. Volgens haar is een krachtige omroep in de stad van essentieel belang voor een goed functionerende lokale democratie. Ook vindt ze het belangrijk om diverse Utrechters op een toegankelijke manier te blijven bereiken. Daarom stelt De Boer voor om onderzoek te doen. Het voorstel krijgt een ruime meerderheid in de raad. Alleen Stadsbelang Utrecht steunde het niet. Ook wethouder Anke Klein (D66) omarmt het voorstel voor een onderzoek. Daarmee staat vast dat een dergelijk onderzoek er gaat komen.

Bezuiniging schrappen

Ook de PvdA en de Partij voor de Dieren staan niet achter het voorstel van GroenLinks. Deze partijen komen met een alternatief voorstel dat veel verder gaat. De twee pleiten er voor om de geplande bezuiniging nu al te schrappen. PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth: "We vinden het een verkeerd signaal dat de gemeente bezuinigt op de lokale omroep. Wat ons betreft draaien we deze bezuiniging dan ook terug." De wethouder ontraadt het voorstel van deze twee partijen, daardoor zou er namelijk een gat in de gemeentelijke begroting ontstaan, zo redeneert ze.
Maarten van Heuven van Partij voor de Dieren werkte vroeger zelf bij de publieke omroep. "Daar hing permanent de dreiging van bezuinigen boven het hoofd van de medewerkers. Dat is heel slecht voor de motivatie." De partij wil daarom ook de bezuiniging nu al schrappen. "Het is verstandiger om éérst de gevolgen van een bezuiniging in kaart te brengen en een visie te ontwikkelen en pas daarna tot een eventuele bezuiniging te besluiten, in plaats van andersom."

Licentie

Het college wil de bezuiniging pas doorvoeren in 2024. In dat jaar moet opnieuw beslist worden welke omroep of welk bedrijf de nieuwe licentie voor lokale omroep in Utrecht krijgt. Die licentie is nu in handen van RTV Utrecht. Bij de vorige gunning deed ook DUIC een poging om de licentie te verwerven. De nieuwssite en krant gaf destijds al aan dat het beschikbare budget van 750.000 euro aan de lage kant is. Volgens GroenLinks is er tijd genoeg toch eerst een onderzoek te doen, en daarna pas te besluiten om eventueel de bezuiniging terug te draaien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.