Corona vandaag: onduidelijkheid over coronavaccinatie en bel niet je huisarts voor vrijstelling mondkapje

PROVINCIE UTRECHT - Iedere dag is er zoveel te melden over het coronavirus dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In Corona vandaag zetten we het belangrijkste nieuws voor u op een rijtje.

Coronavaccinatie

Het is nog lang niet zeker of het gaat lukken om in de week van 4 januari te starten met de coronavaccinaties. Maar het RIVM heeft goede hoop. "Het is ambitieus, alles is erop gericht om dan te starten, maar er is nog zo veel onzeker", zegt Jaap van Delden, de programmadirecteur voor de coronavaccinaties bij het RIVM in Bilthoven.
Hij kan bijvoorbeeld niet inschatten of het haalbaar is, maar hij kan ook niet inschatten of het niet haalbaar is. Minister Hugo de Jonge zei afgelopen dinsdag dat de voorbereidingen erop gericht zijn om begin januari de eerste mensen in te enten.

'Bel niet je huisarts voor vrijstelling mondkapje'

Huisartsen krijgen veel telefoontjes van patiënten die vragen om een briefje waarop de arts bevestigt dat ze geen mondkapje hoeven te dragen. Huisartsen kunnen daar echter niet aan meewerken, zegt een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in Utrecht.
"Er is een richtlijn die zegt dat je aan je eigen patiënten geen medische verklaringen mag meegeven. Dat zou namelijk de relatie tussen patiënt en arts onder druk kunnen zetten."
De vele telefoontjes leiden af van de patiëntenzorg, vindt de LHV. "Het geeft een hoop onrust."

Coronacijfers

Het begint een beetje eentonig te worden, maar de coronacijfers blijven maar schommelen. In de afgelopen 24 uur zijn er 432 inwoners van de provincie Utrecht besmet geraakt met het coronavirus.
Gisteren lag het aantal geregistreerde coronabesmettingen op 400 en de dagen ervoor op 335 en 386 besmettingen. Het RIVM en de GGD hebben nog geen verklaring voor de schommelingen van de laatste tijd: "veel lijn lijkt er niet meer in te zitten."
Top 5 besmettingen

1. Utrecht (78)
2. Amersfoort (56)
3. Veenendaal (42)
4. Woerden (32)
5. Rhenen en Vijfheerenlanden (21)

Er zijn negen mensen opgenomen in het ziekenhuis en twee mensen zijn overleden aan de gevolgen van covid-19.
Landelijk is het beeld niet veel anders: het aantal besmettingen schommelt alle kanten op. In de afgelopen 24 uur zijn 5641 positieve coronatesten geregistreerd. Dat is meer dan op gisteren, toen ruim 4900 gevallen gemeld. Een dag eerder noteerde het RIVM iets meer dan 4000 bevestigde besmettingen.

Onderzoek naar rondzwevende aerosolen

De Universtiteit Utrecht en Brabantse en Oostenrijkse wetenschappers slaan de handen ineen om nieuwe inzichten te krijgen hoe aerosolen of te wel speekseldeeltjes zich verspreiden binnen sportlocaties. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag in hoeverre toeschouwers risico lopen besmet te raken met het coronavirus in stadions.
Afgelopen zomer deed een onderzoeksgroep, onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven, al een korte studie naar aerosolen. Nu wordt dat onderzoek grootschaliger aangepakt en uitgebreid naar diverse topsportlocaties in het land.
Naast verschillende wetenschappers doen ook medewerkers van de Johan Cruijff Arena en vertegenwoordigers van nationaal sportcentrum Papendal mee.

Horeca-ondernemers Rhenen rebelleren

En dat is niet voor niks. Want ze zien geen andere uitweg meer omdat ze al maanden dicht zijn.
Het plan is nu om op 17 januari de deuren weer te openen, ongeacht de maatregelen die dan gelden. De uitbaters van onder meer de restaurants De Koning van Denemarken, Piatto, Residence Rhenen, Brasserie Van Toor en 3 Zussen sluiten zich daarmee aan bij een actie van horecabedrijven in vijftig Nederlandse steden en regio's.
"De bodem is bereikt. Het einde is voor de meeste ondernemers in zicht zonder een extra steunpakket", zegt Erwin Storm van De Koning van Denemarken. "Straks met Kerst gaan de besmettingen weer oplopen en dat betekent dat we misschien pas in maart weer open kunnen."
Rhenense horeca wil op 17 januari open

Toch overheidssteun voor branches in zwaar weer?

Er is misschien toch een lichtpuntje voor bedrijven die het enorm zwaar hebben, zoals de bovengenoemde horecagelegenheden in Rhenen.
De coalitie wil namelijk dat er honderden miljoenen euro's extra worden uitgetrokken voor steun. Bedrijven die 70 procent van hun omzet verliezen, kunnen een groot deel (85 procent) van hun vaste lasten vergoed krijgen, stellen de partijen voor. Het kabinet zou hiermee aan de slag gaan, later wordt er een officieel besluit over genomen, melden bronnen in Den Haag.
De afbouw van de coronasteunpakketten, vanaf januari, gaat echt van tafel. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken had eerder al gezegd dat het "niet voor de hand ligt" de pakketten te versoberen, omdat het kabinet strenge maatregelen heeft genomen om de tweede golf de kop in te drukken.

Dwangsom dreigt voor verpleeghuis

Ouderenzorgorganisatie Present in Leerdam moet de komende dagen flink aan de bak. Als voor volgende week woensdag niet beter wordt gereageerd op een plotselinge uitbraak van het coronavirus, wordt er een dwangsom opgelegd.
De Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd maakt zich dusdanig zorgen dat ze er boven op zitten. Er moet gewerkt worden aan de kwaliteit en de veiligheid van de zorg en zorgverleners moeten beter op hun taak worden toegerust.
Lees hier verder voor de reactie van de Leerdamse zorgorganisatie.

Iedereen aan de bordspelletjes

Veel speelgoedwinkels doen goede zaken sinds het begin van de coronacrisis. Ook tijdens de eerste golf werden er al volop bordspelletjes gespeeld en dat is niet veranderd.
Maar met de feestdagen voor de deur is er een extra run ontstaan op spelletjes. Dat zien ze ook in Driebergen bij Planet Happy.
Topdrukte bij Planet Happy in Driebergen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.