Inwoners en ondernemers De Ronde Venen 'onmisbaar' in strijd tegen misdaad

Politie bij een drugsloods in Vinkeveen op 30 oktober.
Politie bij een drugsloods in Vinkeveen op 30 oktober. © Peters Hotnews
DE RONDE VENEN - Het college van De Ronde Venen wil ondermijnende criminaliteit steviger aanpakken. Het moet de gemeente veiliger en leefbaarder maken, zegt burgemeester Maarten Divendal, maar hoe onveilig het nu is, is eigenlijk niet duidelijk.
"Dat is het kenmerk van ondermijning", zei Divendal vanmorgen op Radio M Utrecht. "Wat je niet ziet, dat weet je niet. We willen de signalen serieus nemen die we krijgen van mensen in de buitendienst van de gemeente, en ook van inwoners die dingen zien gebeuren."
Burgemeester Divendal op Radio M Utrecht over ondermijnende criminaliteit

Lege loods

Divendal omschrijft ondermijning als het meewerken aan activiteiten waardoor criminelen hun illegale werk kunnen doen. "Soms ben je je daar bewust van, maar soms ook niet omdat je niet oplet. Stel dat je een lege loods verhuurt en je krijgt de huur voor een jaar contant vooruit betaald. Misschien denk je dan: mooi. Maar het is niet de bedoeling. Je hebt als verhuurder de verplichting om te weten wat er in jouw gebouw gebeurt."
Divendal wijst op een grote drugsvangst in Vinkeveen, eind oktober. De politie ontdekte in een loods 230 kilo cocaïne en arresteerde vier verdachten. De hoofdverdachte, de huurder van de loods, is volgens de Landelijke Eenheid van de politie nog altijd niet gevonden. "Achteraf hoor je van mensen dat ze het wel wat duister vonden wat daar allemaal gebeurde", zegt Divendal. "De ramen waren geblindeerd en af en toe zagen ze mensen rijden."

Intimidatie en geweld

Hoe groot het probleem precies is mag dan onduidelijk zijn, dat het wijdverbreid is staat voor de burgemeester buiten kijf. En daarbij worden intimidatie en geweld niet geschuwd. "Je leest veel over hennepplantages en drugsactiviteiten in Noord-Brabant, maar het speelt in heel Nederland", aldus Divendal. "Dat komt ook bij ons voor, gelukkig op wat kleinere schaal. Ik denk dat er geen gemeente in Nederland kan zijn die er nooit mee te maken heeft."
In het zogenoemde Uitvoeringsplan Ondermijning hebben de burgemeester en wethouders van De Ronde Venen uitgewerkt hoe ze dit soort criminaliteit gerichter kunnen bestrijden, samen met de politie, het Openbaar Ministerie en de belastingdienst, maar ook met hulp van inwoners. "We willen ervoor zorgen dat de informatie die we krijgen beter wordt, dat mensen die er mogelijk slachtoffer van zijn wat weerbaarder worden en dat we met de juiste instrumenten om het aan te pakken ook wat slagvaardiger worden", aldus Divendal.

Puzzelstukje

Meldingen van inwoners en ondernemers van verdachte situaties zijn onmisbaar voor de aanpak. Divendal: "Dat kan de start van een onderzoek zijn, maar ook het ontbrekende puzzelstukje waarmee een zaak kan worden opgelost." De Ronde Venen is om die reden ook een van de gemeenten die zich na een oproep van de provincie Utrecht hebben aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem. Signalen over criminaliteit en fraude komen daardoor direct bij de gemeente terecht.
Het uitvoeringsplan beschrijft verder onder meer het aanpakken van risicolocaties en het uitbreiden van het aantal gemeentehandhavers dat kan worden ingezet. Ook worden mensen die met ondermijning te maken kunnen krijgen actief voorgelicht over de risico's en over manieren om het te herkennen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.