Corona vandaag: Pakjesavond online, artsen zetten zich schrap en nieuwe dagcijfers

PROVINCIE UTRECHT - Dit jaar geen pakjesavond voor veel opa's en oma's, huisartsen bereiden zich voor op de vaccinatiecampagne en voor wilde zwijnen wordt 2020 mogelijk een topjaar. En wat doen we tegen huidhonger? In onze dagelijkse update corona vandaag hebben we de meest relevante en opmerkelijke ontwikkelingen rond het coronavirus voor je verzameld.
Nieuw in 2020: de mondkapjespiet.
Nieuw in 2020: de mondkapjespiet. © ANP

Zie ginds komt de Zoom-boot

"En we zingen en we springen en we zijn zo blij, want er zijn geen andere kinderen bij." We kunnen er maar het beste om lachen: het heerlijk avondje wordt dit jaar online of in klein gezelschap gehouden. Veel Utrechtse opa's en oma's zijn er dit jaar niet bij. Op de basisscholen geldt een aangepast strooibeleid en de pieten hebben voor de hygiëne speciale handschoentjes aan.
Mariëlle Boshuis uit Maarssenbroek verzamelt morgen de hele familie - vijf gezinnen - in een Zoom-meeting. "Ik moest natuurlijk wel Zoom installeren bij mijn ouders, die zijn op leeftijd. Maar lootjes trekken en een datum prikken deden we eerder ook online. Dus alleen het opsturen is erbij gekomen." De familie maakt er het beste van. "Mijn broer grapte al: 'zie ginds komt de zoom-boot' en 'wie zoom is krijgt lekkers'."

Huidhonger

Als je door coronamaatregelen niet zomaar meer iedereen meer mag aanraken, dan kun je daar best ongelukkig van worden. Huidhonger werd een begrip in 2020. Wat kun je eraan doen? Dat werd deze week beantwoord in UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord.
Gusta Willems van seniorenorganisatie KBO-PCOB en Larissa Meijer van de Universiteit Utrecht legden uit hoe omzien naar elkaar twee kanten op werkt en hoe elkaar diep in de ogen kijken soms net zoveel losmaakt als een fijne knuffel.

Negen miljard belastingschuld

De fiscus moet nog even wachten op de belasting van 16.815 bedrijfsvestingen in de provincie Utrecht. Die ondernemingen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus toestemming gekregen om hun belastingen later te betalen. Dat blijkt uit een analyse van CBS-cijfers door datajournalistiek persbureau LocalFocus.
In heel het land hebben bijna 186 duizend bedrijven met zo'n 213 duizend vestigingen gebruik gemaakt van een of meer van de regelingen die de overheid heeft aangeboden, zoals uitstel van BTW-betalingen of loonheffingen. Daardoor stond er eind september nog een rekening van ruim negen miljard euro open.
Vooral in de horeca liep de belastingschuld op. In de provincie Utrecht vroegen 1355 cafés, restaurants en andere gelegenheden uitstel aan, omgerekend 28,4 procent van alle zaken in de regio.

Wie wil het vaccin en wie gaat het geven?

Twee derde van de mensen met kanker wil gevaccineerd worden tegen corona. De helft van hen hoopt ook op voorrang wanneer de inentingen na de jaarwisseling beginnen. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft dat met andere zorgorganisaties laten onderzoeken onder 2400 patiënten.
Kwetsbare mensen, waaronder kankerpatiënten, voelen dagelijks waarom de Covid-19-vaccinatie zo belangrijk is, zegt NFK-directeur Arja Broenland. "En juist de mensen die worden behandeld voor kanker of zelfs niet meer beter worden en nu geïsoleerd zitten uit angst om besmet te raken, zijn gebaat bij het vaccin. Het biedt ze de bescherming die ervoor kan zorgen dat zij deze kwetsbare, soms laatste fase van hun leven kunnen doorbrengen met hun dierbaren."
Het wordt voor de huisartsen nog wel een hoop geregel om het prikken van hun patiënten te organiseren. De Landelijke Huisartsen Vereniging in Utrecht noemt de hele operatie te doen, maar "best pittig". Het aantal gegadigden zal groot zijn en het inenten moet coronaproof gebeuren. Het zijn echter geen onoverkomelijke problemen, aldus de LHV.

Bedrijfsartsen

Als bedrijfsartsen straks ook betrokken worden bij de eerste ronde van coronavaccinaties in Nederland, zullen ze minder tijd hebben voor taken als het begeleiden van mensen die tijdelijk niet kunnen werken. Ook adviseren over arbeidsomstandigheden kan erbij inschieten, waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde.
"Het is te behappen, maar het wordt schipperen. Het zal krap zijn, maar het geeft ook enorm veel energie om zo'n klus te klaren", zegt directeur Gijsbert van Lomwel van de beroepsvereniging voor bedrijfsartsen. Nederland telt ongeveer 1800 bedrijfsartsen. "Zelfs zonder corona zijn dat er al te weinig voor wat we aan taken hebben", aldus Van Lomwel.
Het grootste obstakel zullen de computersystemen zijn, vreest de NVAB. "Een landelijke registratie van de vaccinaties is nodig. Als die registratie omslachtig is, of hapert, kan dat gevolgen hebben voor het tempo van vaccineren. Die registratie kan een hoofdpijndossier worden."

Voetballers kunnen opnieuw beginnen

Teleurstelling maar ook begrip bij de amateurvoetballers uit de hoogste regionen, over een herstart van de KNVB-competities. Alle uitslagen van de afgelopen maanden worden nietig verklaard. Als het binnen de coronamaatregelen past wordt in het nieuwe jaar een aangepast programma gespeeld. Wanneer dat begint is nog niet duidelijk.
Zuur is het vooral voor Hercules in Utrecht, dat na een sterke seizoensstart bovenaan stond in de derde divisie zondag. Maar bestuurslid Sydney Volten herinnert zich ook nog goed hoe OSS 1920 afgelopen voorjaar de promotie naar de tweede divisie aan de neus voorbij zag gaan. IJsselmeervogelsvoorzitter Frank van den Bos had liever gezien dat de al gestarte competitie tot de helft was uitgespeeld.

Marion Koopmans bedreigd

OMT-lid Marion Koopmans uit Zeist is bedreigd. De virologe kreeg brieven op haar thuisadres en nare online berichten, waaronder een plaatje van een strop. Ook andere leden van het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert in de coronacrisis, kregen dreigementen. Een aantal van hen zou inmiddels worden beveiligd, maar het RIVM wil daarover niets kwijt.
Koopmans laat weten dat de bedreigingen ertoe hebben geleid dat ze voortaan niet meer met het ov maar met de auto reist. Ook overweegt ze te stoppen met haar optredens in de media, omdat de dreigementen toenemen wanneer ze op tv is geweest. "Maar als iedereen met een redelijk verhaal daarmee stopt, is dat ook niet goed."

De dagcijfers

In de provincie Utrecht zijn sinds gisteren 687 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er beduidend meer dan donderdag, toen het RIVM 431 positieve tests registreerde. In absolute aantallen gaan de twee grootste steden in de regio aan kop: Utrecht telde 117 positieve uitslagen, Amersfoort 94.
Als je hun inwonertal laat meewegen dan werden in Bunschoten (37) en Veenendaal (82) relatief de meeste nieuwe besmettingen geregistreerd. Ook Woudenberg (16), Rhenen (21) en Lopik (14) noteerden naar verhouding veel positieve testuitslagen.
Het afgelopen etmaal namen de ziekenhuizen acht nieuwe coronapatiënten uit de provincie Utrecht op. In het hele land kwamen er dertig patiënten bij, waardoor het totaal aantal bezette bedden nu op 1625 staat. Van hen worden 473 mensen behandeld op de intensive care.
In totaal zijn in onze regio afgelopen week 238 mensen overleden, 37 meer dan precies een jaar geleden. Het RIVM registreerde tussen gistermorgen en vanmorgen acht nieuwe sterfgevallen in de provincie Utrecht als gevolg van covid-19. Dit soort gegevens worden soms wat later doorgegeven, waardoor het niet zeker is dat deze mensen ook daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur zijn overleden.
Wereldwijd is het aantal vastgestelde besmettingen inmiddels de 65 miljoen gepasseerd. Sinds het virus vorig jaar in China werd ontdekt zijn er 1,5 miljoen mensen aan overleden. Met in totaal 19 miljoen besmettingen in 51 landen is Europa het gebied met de meeste infecties.

Coronacrisis goed voor zwijnen, slecht voor wildstand

De coronacrisis heeft invloed op de wildstand in Nederland. Doordat meer recreanten de natuur opzoeken en vaak ook veel vroeger dan gewoonlijk, is het voor faunabeheerders lastiger om bijvoorbeeld wilde zwijnen af te schieten. De dieren schrikken van de drukte en duiken diep weg in de bossen, buiten het bereik van de jagers.
Faunabeheereenheid Gelderland verwacht er deze winter niet in te slagen het aantal zwijnen op de Veluwe terug te brengen naar gewenste voorjaarsstand van 1100 exemplaren. Op dit moment lopen daar zo'n 5.000 wilde zwijnen rond, veel te veel volgens de eenheid. Door hun aantallen zorgen de dieren voor schade aan de natuur.
Een bijkomend probleem is dat de droge hete zomers hebben gezorgd voor enorm veel eikels en beukennootjes. De zwijnen hebben daardoor genoeg te eten en komen niet op het lokvoer van de jagers af.

Kerstkaartenactie ouderenfonds slaat aan

Bij het Nationaal Ouderenfonds in Amersfoort komen nu al heel veel kaarten binnen in het kader van de Grote Kerstkaartenactie. Dat is opmerkelijk vroeg, normaal komt die kaartenstroom pas na Sinterklaas op gang, zegt een woordvoerster van het Ouderenfonds. Volgens haar komt het door de coronacrisis dat het kerstgevoel nu al leeft.
Het fonds verzamelt zoals elk jaar kerstkaarten en verstuurt die naar woonzorgcentra, waar ze worden uitgedeeld onder de bewoners. Hoeveel kaarten er al zijn binnengekomen, kan de woordvoerster niet zeggen: "Het gaat om het gevoel, niet om aantallen."
Mensen die willen meedoen, kunnen kun kerstkaart tot en met 15 december sturen aan het Nationaal Ouderenfonds. Het is de zesde editie van de Grote Kerstkaartenactie. Volgens het Ouderenfonds vieren 200.000 mensen de kerst alleen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.