Verdriet bij Mijdrechtse hobbyboer na vogelgriep-uitbraak: 'De aanblik was vreselijk'

© Pixabay
MIJDRECHT - Het was een heftige aanblik voor hobbyboer Hilgert van Tol uit Mijdrecht. Met vier man sterk moesten vrijwel al zijn vogels worden gevangen om vervolgens te worden vergast. De vogelgriep sloeg er ongenadig hard toe. "Het was denk ik de meest humane en snelle manier zo, maar de aanblik was natuurlijk vreselijk. Ik heb er wat tranen om moeten laten."
Tijdens het thuiswerken in coronatijd had Van Tol altijd een mooi uitzicht over zijn tuin. "Ik heb op mijn werk weleens gezegd dat ik hier thuis een mooier uitzicht had dan op kantoor. Je kijkt naar buiten, ziet de vogels. Er gebeurt altijd wat. Maar nu is het stil."
Al dertig jaar is hij als hobbyboer 'besmet met het virus', zoals hij en zijn kinderen weleens grappend zeggen over zijn grote hobby. Een grap die inmiddels een hele andere lading heeft gekregen. Afgelopen zaterdag bleek dat er bij Van Tol verschillende soorten vogels de vogelgriep was aangetroffen. Zo'n driehonderd vogels werden geruimd.

Vervoersverbod

In een zone van tien kilometer rond het bedrijf werden maatregelen getroffen. Zo is er een vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel ingesteld. Ook andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte, mogen het gebied niet verlaten.
Hij verdient er zijn geld niet mee, het houden van bijzonder pluimvee is voor Van Tol een pure hobby. "Het kost juist geld", lacht hij. "Er komen weleens bezoekers langs hoor. Opleidingen uit Barneveld bijvoorbeeld. Of andere hobbyisten van vereniging Aviornis. In dertig jaar tijd heb ik flink wat opgebouwd. Toen op een gegeven moment de kinderen zo oud waren dat ze het huis uit gingen en geen pony's meer wilden, kwam er ruimte vrij. De een geeft zijn geld uit aan vakanties, de ander aan beestjes in zijn tuin."

Quarantaine

Hij heeft nu nog zestien vogels over, die zitten nu in quarantaine. "Ik heb gevraagd of er een aantal vogels uitgehouden kon worden, omdat sommige vogels zo speciaal zijn. Daar kom je er maar enkele honderden van tegen in heel Nederland. Die mochten - nadat ze negatief werden getest - blijven. Over drie weken moeten ze weer worden getest, en dan is het te hopen dat ze nog steeds vrij van de vogelgriep zijn."
Hoe moet het nu verder met de hobbyboerderij van Van Tol? "Dat is een goede vraag", verzucht hij. "Er hebben al mensen toegezegd dat ze vogels voor me gaan regelen. Dat is heel fijn natuurlijk. Maar voorlopig kan het nog niet, omdat die griep nu nog heerst. In de winterperiode schijnt het het heftigst te zijn. Dus hopelijk kan ik van het voorjaar weer beginnen."
Op een pluimveebedrijf in Hekendorp werd vorige week zondag vogelgriep vastgesteld. 100.000 kippen moesten toen geruimd worden. Het ging om het bedrijf van pluimveehouder Piet Wiltenburg. Zes jaar geleden maakte hij dit ook al mee. Er moesten toen 150.000 kippen geruimd worden.

Sinds oktober geldt er een ophokplicht, nadat in Kockengen de hoogpathogene vogelgriep was aangetroffen bij wilde knobbelzwanen. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen, zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. De vogelgriep is erg vroeg geconstateerd dit jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.