Dwangsom dreigt voor verpleeghuis Leerdam na corona-uitbraak

© RTV Utrecht
LEERDAM - Als ouderenzorgorganisatie Present in Leerdam haar zaken woensdag niet op orde heeft, legt de gezondheidsinspectie haar een dwangsom op. In oktober stelde de inspectie al vast dat de coronazorg onder de maat is. Er zijn sindsdien wel verbeteringen doorgevoerd, maar nog niet genoeg.
De Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd maakt zich zorgen over de manier waarop het verpleeghuis aan het Meesplein omgaat met een plotselinge uitbraak van het coronavirus. Er moet gewerkt worden aan de kwaliteit en de veiligheid van de zorg, oordeelt de overheidsinstantie. Ook moeten zorgverleners beter op hun taak worden toegerust.

Preventie en hygiëne

"Present zorgt niet voor voldoende deskundigheid op het gebied van infectiepreventie", laat de inspectie weten. "Zorgverleners en medewerkers op Meesplein passen de richtlijnen infectiepreventie en hygiëne niet goed toe. Present heeft de rollen en verantwoordelijkheden van medewerkers onvoldoende vastgelegd. Hierdoor weten zij niet bij wie zij vragen moeten stellen op het gebied van infectiepreventie en hygiëne."
Als Present niet uiterlijk 9 december aan de eisen van IGJ voldoet moet de stichting voor elke twee weken dat ze in gebreke blijft 5.000 euro betalen, met een maximum van 15.000 euro. Ook mogen er nog steeds geen nieuwe cliënten worden toegelaten.
Reactie Present

Ouderenzorgorganisatie stichting Present is in de gelegenheid gesteld om te reageren op de IGJ-maatregel. De reactie mocht uit maximaal 200 woorden bestaan:

Present is zeer doordrongen van de noodzaak om te voldoen alle eisen voor goede zorg. We zijn het eens met de bevindingen van de Inspectie en betreuren te moeten constateren dat Present voor de locatie Meesplein er nog niet in geslaagd aan alle eisen voor goede zorg te voldoen. We zijn tot het bot gemotiveerd om hierin grote slagen te maken. Er wordt met man en macht gewerkt om aan de drie nog resterende punten uit de aanwijzing te voldoen en vervolgens de kwaliteit van zorg verder te ontwikkelen. We doen dit met een intensieve sturing, coaching en auditing, zodat het team maximaal wordt ondersteund in de ontwikkeling die nodig is. Ons doel is om vanuit deze situatie tot de voorhoede van goede zorg te gaan behoren en zo onze visie waarmaken in alles wat we doen kwaliteit toevoegen aan het leven van de mensen die bij ons wonen. Hierbij gaat het om welbevinden, dus ervaren kwaliteit, én om feitelijke kwaliteit. Net zo belangrijk vinden we het dat medewerkers met plezier en vanuit vakmanschap hun werk kunnen doen. Op beide fronten zijn we onderweg en weten we wat we nog te doen hebben.

Coronavirus

In september werden bewoners in het verpleeghuis in Leerdam besmet met het coronavirus. Zeker zeven van hen kwamen te overlijden. Ook medewerkers liepen het virus op.
De gezondheidsinspectie stelde op 12 oktober vast dat zorgverleners de RIVM-richtlijnen niet goed genoeg volgden en de voorschriften onvoldoende kenden. In een aantal gevallen werkten zorgverleners zelfs door nadat ze positief waren getest. Bovendien waren er te weinig medewerkers beschikbaar en moesten cliënten soms tot in de middag wachten op ondersteuning bij zorg die in de ochtend nodig is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.