Na 14 jaar zicht op islamitische begraafplaats in Utrecht: 'Wij willen hier begraven kunnen worden'

UTRECHT - De gemeente Utrecht overweegt een islamitische begraafplaats te realiseren op de huidige begraafplaats Tolsteeg. Islamitische organisaties zetten zich al langere tijd in voor de mogelijkheid om op islamitische wijze begraven mogelijk te maken en nu is er een locatie die de gemeente verder onderzoekt.
Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen In Nederland (BIBN) is een van de organisaties die zich inzet voor een islamitische begraafplaats in Utrecht. Ze zijn blij met de stap die de gemeente nu zet maar de organisatie vindt het te langzaam gaan. "We zijn al veertien jaar bezig en we hebben nog steeds geen islamitische begraafplaats", zegt voorzitter van BIBIN Hamed Amrino.
Utrecht wil islamitische begraafplaats in Tolsteeg
In Nederland zijn er twee islamitische begraafplaatsen waarvan er eentje helemaal vol is. Onacceptabel vindt Amrino: "Er zijn veel mensen begraven in Zuidlaren. Dat is tweehonderd kilometer hiervandaan. Het is de enige islamitische begraafplaats waar nog ruimte is en we hebben er al tientallen Utrechters begraven."

Coronacrisis

De vraag naar een islamitische begraafplaats is door de coronacrisis toegenomen. Door de pandemie konden mensen niet worden begraven in het land van herkomst maar ze wilde. wel op een islamitische manier begraven worden. "Mensen zijn wakker geschud en tot het besef gekomen dat wij ook Nederlanders zijn en hier begraven willen worden als ons iets overkomt", zegt Amrino.
De islamitische begraafplaats moet komen bij de huidige begraafplaats Tolsteeg
De islamitische begraafplaats moet komen bij de huidige begraafplaats Tolsteeg © RTV Utrecht

Geschikte locatie

De gemeente zoekt een geschikte locatie maar de nieuwe begraafplaats moet aan een aantal eisen voldoen wat de zoektocht moeilijker maakt. "Het belangrijkste is dat op een islamitische begraafplaats nooit geruimd wordt. En mensen worden richting het oosten begraven. Het is allemaal erg sober, zonder grote beelden of monumenten", legt Amrino uit.
Vooral het feit dat islamitische graven niet geruimd mogen worden, maakt het vinden van een locatie lastig. De gemeente geeft in een brief aan zich "bewust te zijn van de urgente maatschappelijke behoefte" en zowel spoedig als zorgvuldig voorwaarden te scheppen zodat een islamitische begraafplaats gerealiseerd kan worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.