RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Moordonderzoek Judit Nyari: politie zoekt zwarte lijsten Utrechtse en Amsterdamse tippelzones

1/2
UTRECHT - De politie Midden-Nederland is op zoek naar zwarte lijsten die prostituees bijhielden die werkzaam waren op de Utrechtse en Amsterdamse tippelzones in de jaren 90. De hoop is dat de lijsten nieuwe aanknopingspunten opleveren in het onderzoek naar de moord op Judit Nyari uit Amsterdam.

Het onderzoeksteam is al jarenlang met de zaak bezig maar haar moordenaar is nooit gevonden. Om de zaak nieuw leven in te blazen wordt er nu gefocust op die zwarte lijsten. Via die papieren waarschuwden prostituees elkaar namelijk voor klanten die gevaarlijk of gewelddadig konden zijn.

Naast die lijsten is het onderzoeksteam ook op zoek naar specifieke informatie over mannen. Met name klanten die zich voordeden als weldoeners voor de prostituees, bijvoorbeeld door hen gratis slaapplekken aan te bieden.

Gevonden in Dronten
Judit werkte de laatste jaren van haar leven in de prostitutie in Amsterdam en had geen vaste woon- of verblijfplaats. Wanneer ze eind november 1993 in het ziekenhuis ligt in Amsterdam, hoort ze dat ze hiv-positief is. Op 1 december 1993 rond 10.00 uur, verlaat ze het ziekenhuis.

Politiewoordvoerder Martin de Wit: "Ze werd voor het laatst gezien in de trein van Amsterdam naar Utrecht."


Het laatste teken van leven van Judit is een bekeuring die zij op 1 december rond 22.30 uur krijgt in de trein van Amsterdam naar Utrecht. Vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor van Judit, die ook wel bekend was onder de naam Judit Klein of Kleine Judit.

Uiteindelijk wordt ze op 6 december 1993 gevonden bij recreatiebos De Meerval in Dronten. Ze ligt verstopt onder bladeren en blijkt met geweld om het leven te zijn gebracht: haar keel is doorgesneden. Judit is één van de tientallen prostituees die in de jaren '80 en '90 zijn vermoord in Nederland.

Publiciteit
Het moordonderzoek is het afgelopen jaar veel in de publiciteit geweest. Alles wordt uit de kast gehaald om de coldcase op te lossen. Naast de oproep om nieuwe informatie is er recentelijk ook een podcastserie gemaakt over de zaak. Judits verhaal komt aan bod in verschillende afleveringen.

Er komen onder andere twee kenners van de tippelzones van destijds aan het woord. Ze schetsen een beeld van de dagelijkse praktijk in de straatprostitutie in de jaren '90. Ook vertelt Judits broer zijn verhaal, net als een oud-klasgenoot.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -