OM wil reeks maatregelen tegen groep jongens die man beroofden na afspraak via homo-datingapp

© Google Maps
BILTHOVEN/SOEST - Het Openbaar Ministerie eist jeugddetentie en taakstraffen tegen leden van een criminele jongerengroep uit Bilthoven. Ook zouden zij geen contact meer met elkaar mogen hebben. De jongens worden verdacht van de beroving van een man uit Soest met wie zij via een datingapp voor homo's een afspraak hadden gemaakt.
Tijdens de beroving waren de meeste verdachten 17 jaar oud, de jongste was 15. Tegen de 18-jarige Patrick, de enige volwassene van het stel, eiste de officier van justitie vandaag anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij wordt naast de beroving ook nog verdacht van diefstal van twee scooters.
Als je doet wat we zeggen, als je gewoon meewerkt, gebeurt er niets.
Overvallers

Boksbeugels en honkbalknuppel

Het slachtoffer werd op 16 augustus vorig jaar naar een afgelegen plek in Bilthoven gelokt. Een dag eerder had hij via de dating-app Grindr een afspraak gemaakt met ene Basjoe. Hij ontmoette de jongen 's avonds op een parkeerplaats bij de Kees Boekelaan en liep met hem de stille Dwarsweg in. Daar stonden vijf anderen te wachten, gewapend met boksbeugels, een mes een honkbalknuppel. De meesten droegen bivakmutsen.
De Grindr-jongen trok een (nep)vuurwapen en eiste dat de man zijn heuptas en portemonnee zou afgeven. "Als je doet wat we zeggen, als je gewoon meewerkt, gebeurt er niets. Dan zullen we je hooguit toetakelen", zou hij daarbij hebben gezegd. Toen de man het niet lukte om via zijn telefoon geld van de spaarrekening naar de betaalrekening over te boeken en het slachtoffer hysterisch begon te huilen, werd het grimmiger.
Blijf voor je uit kijken of wil je een kogel door je kop!
Boze overvallers
"Blijf voor je uit kijken of wil je een kogel door je kop", zou er zijn geroepen. Ook zou dreigend de trekker van het balletjespistool zijn overhaald. Er ontstond vervolgens een worsteling waarbij de man uit Soest met een boksbeugel op zijn hoofd werd geslagen en met de honkbalknuppel tegen zijn arm. Toen hij om hulp begon te schreeuwen, sloegen zijn belagers op de vlucht met zijn bankpassen, creditcards, het rijbewijs en sleutels.

Bekenden van de politie

Het was al snel duidelijk dat de daders bekenden van de politie waren. De politie besloot hen te observeren en na aandacht in Bureau Hengeveld en Opsporing Verzocht ontstond er veel reuring in de groep. Omdat telefoons werden afgetapt was er al snel genoeg bewijs om de jongens aan te houden. Een anonieme tipgever noemde toen de naam van verdachte Patrick.
Alleen de rechtszaak tegen de meerderjarige Patrick was openbaar. De zaken van de vier minderjarige verdachten werden gisteren en vandaag achter gesloten deuren behandeld. Die vier hebben allemaal een bekentenis afgelegd over hun eigen rol bij de beroving. Een van de jongens heeft volledig openheid van zaken gegeven. Ook vrienden en vriendinnen die op de hoogte waren, hebben getuigenverklaringen afgelegd.
Vijanden kunnen proberen je te naaien, op elke manier mogelijk.
Verdachte Patrick over getuigen

Diefstal scooters

Patrick hield in de rechtszaal vol onschuldig te zijn, ondanks de vele bewijzen tegen hem. Zo zat zijn dna op een sigaret die op de plaats van de beroving werd gevonden en heeft hij direct na de beroving aan twee bekenden uitgebreid verteld over de beroving en wie daar bij betrokken waren. Hij zat in een appgroep waarin werd gesproken over 'zemmers schetsen', dat is straattaal voor 'homo's beroven.'
Patrick ook de Grindr-app op zijn telefoon. In de rechtszaal beweerde hij dat dit "voor de grap" was. Over de getuigen verklaarde hij dat hij altijd al ruzie met hen had gehad en dat zij op deze manier wraak op hem wilden nemen. Zijn advocaat vroeg daarom voor alle beschuldigingen om vrijspraak, wegens gebrek aan bewijs.
Patrick wordt ook verdacht van de diefstal van twee scooters, samen met een van de andere verdachten. Een van die scooters werd de ochtend na de diefstal in september, dankzij een GPS-tracker in de garage van Patrick gevonden. Die beweert dat hij daar buiten zijn weten door een vriend is neergezet aan wie hij de sleutel had uitgeleend. Het was wel opvallend dat Patricks eigen kentekenplaat op die scooter was gemonteerd.

Angst om aangifte te doen

Het OM wil dat de rechtbank een hele reeks maatregelen neemt om te zorgen dat de groep stopt met het plegen van misdrijven. Tegen de vier minderjarigen is 4 tot 7 maanden jeugddetentie geëist met een flink voorwaardelijk deel, met een proeftijd van twee jaar. Het OM wil dat onder meer dat ze zich laten behandelen en eist ook een contactverbod met medeverdachten, getuigen en het slachtoffer.
Het OM vermoedt dat de jongens vaker homo's in de val hebben gelokt, maar dat andere slachtoffers geen aangifte durfden te doen. Op dezelfde plaats zou een dag eerder een man op dezelfde manier zijn beroofd. Een zesde lid van de vriendengroep staat binnenkort apart voor de rechter, omdat hij van twee van dit soort berovingen wordt verdacht.
De rechtbank doet op 18 december uitspraak in alle zaken tegen deze jonge verdachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.