Van 'Zie ginds komt de Zoom-boot' tot 'aanhang is niet welkom': zo viert Utrecht Sinterklaas

© RTV Utrecht / Rober Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Utrechters tuigen dit weekend in groten getale coronaproof-sinterklaasvieringen op. "Sinterklaas heeft zelf het goede voorbeeld gegeven met een coronaproof-intocht. Laat ons dat voorbeeld volgen en Sinterklaas dit jaar op een creatieve manier invullen", riep minister-president Rutte ons een paar weken geleden al op. Dat is gelukt, laten Midden-Nederlanders ons weten. "Wie Zoom is krijgt lekkers!"
Op onze Instragram-pagina vroegen we om reacties en daar werd veel op gereageerd. "Wij vieren het met pepernoten en een goede film", is één van de reacties. Anderen vieren Pakjesavond online of laten de traditionele viering thuis doorgaan maar in kleiner gezelschap, bijvoorbeeld zonder opa's en oma's.

'Zonder opa en oma, maar met pieten'

Dat laatste doet ook Kim Hendriks uit Soest. Ze loopt net de deur uit bij de bakker om wat lekkers te halen voor het heerlijk avondje. "Ik heb een banketstaaf, marsepein en wat pietenlolly's gehaald, het gebruikelijke spul eigenlijk."
Hendriks zou normaal gesproken Sinterklaas vieren met haar schoonouders en haar zus, maar vanwege de maatregelen houden ze het bij alleen het gezin. "Opa en oma vinden het heel jammer natuurlijk, maar het is niet anders." Voor dochter Nova (5) hebben ze wel twee pieten geregeld. "Die nemen de cadeaus mee. Alles voor die kleine meid."
Dochter Nova is er klaar voor
Dochter Nova is er klaar voor © Kim Hendriks

Recordaantal pakketten

Veel mensen doen inkopen dit jaar online, wat zorgde voor topdrukte bij de pakketbezorgers. PostNL merkte half november al dat het drukker was dan ooit. Deze week werd een recordaantal van ruim 10 miljoen pakketten bezorgd, maar PostNL moet "tot zijn spijt" ook klanten en webwinkels teleurstellen. Door de bank genomen wordt 95 procent van de pakketjes op tijd bezorgd, maar bij 5 procent (zo'n 500.000 pakketten) gaat het mis.
'Zie ginds komt de Zoom-boot en wie zoom is krijgt lekkers', wij maken er het beste van.
Marielle Boshuis uit Maarssenbroek
"Ik heb er daarom maar even een kattenbelletje gestuurd, pakketjes vóór dinsdag op de post!" vertelt Mariëlle Boshuis uit Maarssenbroek. "Wij komen normaal met de hele familie bij elkaar, vijf gezinnen en (klein)kinderen. En mijn ouders van 85 en 86 jaar oud worden best eenzaam deze dagen. Daarom heeft mijn broer bedacht om de gedichten, surprises en cadeaus via Zoom te doen dit jaar."
Het was best makkelijk te regelen, legt Boshuis uit. "Ik moest natuurlijk wel Zoom installeren bij mijn ouders, die zijn op leeftijd. Maar lootjes trekken en een datum prikken deden we eerder ook online. Dus alleen het opsturen is erbij gekomen." De familie maakt er het beste van. "Mijn broer grapte al: 'zie ginds komt de Zoom-boot' en 'wie Zoom is krijgt lekkers'."
'De aanhang mag helaas niet komen dit jaar'
Luna van der Laan
Luna van der Laan (18) uit Bunnik heeft met haar familie even overwogen om Sinterklaas online te vieren. "Maar mijn familie is zo chaotisch, dat is niet te doen online!" lacht ze. "Fysiek bij elkaar komen is toch wat praktischer, dan maar met een kleiner clubje."
Voor haar nichten betekent het dat hun partners een jaartje over moeten slaan. "De aanhang komt niet mee. We zijn met één huishouden van drie personen en twee personen van buitenaf. Dat kan allemaal binnen de maatregelen." Van der Laan kijkt er niet minder naar uit. "We gaan een spelletjesavond doen met al het lekkers erbij dat je maar kan bedenken."

Pieten met handschoentjes aan

Ook op scholen moet de Sinterklaasviering dit jaar anders vanwege corona. Maar bij de kinderen in groep 4 van basisschool De Schouw in Nieuwegein druipt de opwinding er vanaf. Zij vieren vandaag, net als veel andere scholen, de verjaardag van de Sint al.
Juf Edith legt uit hoe het sinterklaasfeest gewoonlijk gevierd wordt op school. "We staan dan buiten met alle ouders en kinderen en ontvangen Sinterklaas en de pieten op het schoolplein. Er is nu wekenlang gesleuteld aan een scenario, we hebben iets gevonden."
"De kinderen gaan naar Sinterklaas toe, en de Sint blijft op zijn plek zitten in de werkkamer, want die zit in de risicogroep natuurlijk", zegt meester Floris. Het strooibeleid is ook aangepast. "De pieten hebben handschoenen aan, dus dat is helemaal veilig." In de klas zingen de kinderen sinterklaasliedjes. De juf maant ze tot rust, het digibord gaat aan. "We gaan zo kijken of we live-verbinding kunnen krijgen met Sinterklaas", zegt de juf. Want de Sint zit natuurlijk veilig op afstand, in zijn werkkamer.
Robert Jan neemt een kijkje in de werkkamer van sinterklaas.
Kinderen van groep 4 kunnen niet wachten om op bezoek te gaan bij de sint.
En voor wie alvast in de stemming wil komen voor het heerlijk avondje: op deze kaart vind je een overzicht van alle Sinterklaasjournaals en virtuele intochten in de regio.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.