Utrechtse FvD zet juridische stappen tegen eigen partijbestuur

Wouter Weyers was fractievoorzitter van de Utrechtse FvD, nu leidt hij de Onafhankelijke Statenfractie.
Wouter Weyers was fractievoorzitter van de Utrechtse FvD, nu leidt hij de Onafhankelijke Statenfractie. © Forum voor Democratie
PROVINCIE UTRECHT - De voormalige Forum-Statenleden in Utrecht dreigen naar de rechter te stappen. Ze zijn niet blij met de enquête over het partijleiderschap, die door het eigen partijbestuur is uitgeroepen. Alle FvD-leden mogen vandaag de vraag beantwoorden of ze willen dat Baudet de leider blijft. Maar volgens de voormalige Forum-Statenleden is dat referendum een wassen neus.
"Ik ben geen jurist", zegt Wouter Weyers, fractievoorzitter van de Utrechtse FvD. "Maar er zijn wel wat rare dingen. Twee van onze Statenleden hebben geen mail gekregen waarin ze de enquête konden invullen. Andere mensen hebben twee keer iets gekregen. Dan denk ik: hoe betrouwbaar en hoe goed is dat allemaal?"
Dus gaan de Statenleden juridisch advies inwinnen over de verkiezing. Dat doen ze samen met de Overijsselse afdeling. "Afhankelijk van wat eruit komt beraden we ons op een volgende stap. Dan kunnen we een gang naar de rechter overwegen."
Johan Almekinders, voormalig fractieleider van Forum voor Democratie in Overijssel, voegt eraan toe dat de ledenadministratie zo rommelig en onvolledig is dat er geen goed referendum gehouden kan worden. Ook is er geen notaris die onafhankelijk toezicht houdt en zijn bestuursleden van de jongerenafdeling bij het referendum betrokken. "Terwijl zij juist op afstand zijn gezet", aldus Almekinders.
Mocht de uitkomst van de ledenraadpleging zijn dat Baudet alsnog vertrekt, dan staken Weyers en Almekinders hun juridische strijd mogelijk. Het is hen er vooral om te doen dat FvD geen 'Forum van Baudet' wordt, zegt Weyers. "De manier waarop Baudet leiding geeft aan deze partij, daar ben ik het niet mee eens."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.