RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Grondwaterpeil Utrechtse Heuvelrug vijf maanden na droge zomer weer hersteld

UTRECHTSE HEUVELRUG - Het is weer toegestaan om oppervlaktewater te onttrekken uit de sloten en weteringen van de Utrechtse Heuvelrug. Sinds 1 juli 2020 mocht dat niet meer, maar na vijf maanden is de situatie zodanig verbeterd dat een verbod op het onttrekken niet meer nodig is.

Extreme droogte in het voorjaar en de hitte in de zomer zorgden ervoor dat op de Heuvelrug de (grond)waterstanden erg laag waren. Hele sloten vielen droog. Het verbod werd ingesteld om het oppervlaktewater zo lang mogelijk vast te houden en het verder droogvallen van sloten te voorkomen. Door het droogvallen kan de waterkwaliteit flink verslechteren.

Nu, na vijf maanden, is het grondwaterpeil hersteld. Dijkgraaf Jeroen Haan vindt dat het lang heeft geduurd. "In toenemende mate, ook dit jaar weer, hebben we in Nederland last van droogte. Met name de afgelopen drie jaar heeft dit veel gevolgen gehad voor onze woonomgeving, de natuur, de drinkwatervoorziening en de landbouw."

Om in de toekomst beter bestand te zijn tegen de droogte (en ook wateroverschot door hevige buien) wordt het watersysteem verbeterd en robuuster gemaakt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -