Meerkerkse evangelist moet terug de cel in voor 'genadeloos misbruik'

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
MEERKERK - Voormalig hulpverlener Aaldert van E. moet alsnog de cel in voor het 'stelselmatig ontucht plegen' met drie van zijn vrouwelijke cliënten. Het gerechtshof in Den Haag legde hem in hoger beroep vijfenhalf jaar celstraf op. Ook heeft hij een beroepsverbod gekregen.
Aaldert van E. is door vijf vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. In de tijd dat het seksueel misbruik is gepleegd, woonden de vrouwen op zorgboerderijen en werden ze door Van E. behandeld. Hij was hun hulpverlener en hun geestelijk leider. Het Hof rekent hem dat erg zwaar aan. "Hij liet slachtoffers op misleidende wijze geloven dat de seksuele handelingen een helende werking zouden hebben en zouden bijdragen aan hun genezing."
Uit de slachtofferverklaringen blijkt dat hun levens zijn verwoest, concludeert het Hof. "Zij hebben vaak nog jaren last van het seksuele en geestelijke misbruik en de vraag is of zij ooit nog geheel zorgeloos kunnen zijn op het gebied van seksualiteit." Een slachtoffer schrijft: "Levenslang zit ik gevangen in een kapot lijf, in een kapot leven". Uit de andere slachtofferverklaring volgt dat het leven van het slachtoffer "vernietigd" is door de lusten van Van E. In 2016 beroofde één van de slachtoffers zichzelf van het leven.

Straf niet hoog genoeg

Er lopen al twintig jaar rechtszaken tegen Van E. In 2008 werd hij vrijgesproken, maar in 2016 en 2018 werd hij wel veroordeeld, die straffen van in totaal drie jaar heeft hij inmiddels uitgezeten. In beide zaken werd hoger beroep aangetekend, zowel door de verdachte als door het OM, dat de straf niet hoog genoeg vond en 7 jaar eiste. De zaken zijn samengevoegd en vandaag deed de meervoudige kamer uitspraak: Van E. moet 5,5 jaar de cel in. De tijd die Van E. al heeft vastgezeten, wordt van de opgelegde 5,5 jaar afgetrokken.
Bij de strafmotivering schrijft het Hof: "Alle drie de slachtoffers waren zeer kwetsbare vrouwen. Zij hadden te kampen met ernstige persoonlijkheidsproblematiek, waren niet in staat om zelfstandig te wonen en waren zowel in psychisch als in materieel opzicht afhankelijk van de verdachte. De verdachte heeft op genadeloze wijze misbruik van hen gemaakt en heeft voorts onmiskenbaar misbruik gemaakt van zijn rol als hun therapeut/begeleider en voorganger." Van E. moet de slachtoffers ook een schadevergoeding betalen.

Weer de fout in

Ook acht het Hof het aannemelijk dat Van E. weer de fout in gaat, vanwege "het gebrek aan inzicht in de laakbaarheid van zijn handelen". Aaldert van E. kan nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Als hij dat doet, dan blijft hij voorlopig op vrije voeten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.