Huidhonger? Aai een dier of kijk elkaar diep in de ogen

PROVINCIE UTRECHT - Wanneer je door de coronamaatregelen niet zomaar meer anderen mag aanraken, dan kun je daar best ongelukkig van worden. Huidhonger werd een begrip in 2020. Wat kun je eraan doen? Dat werd deze week beantwoord in UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord.
Gusta Willems en Larissa Meijer met presentator Rob van Dijk.
Gusta Willems en Larissa Meijer met presentator Rob van Dijk. © RTV Utrecht
Het is een duivels dilemma dat de samenleving al maanden in de greep houdt. Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen houden we letterlijk en figuurlijk afstand tot elkaar. Maar juist in die beschermende maatregel schuilt ook een gevaar. Mensen die zich eenzaam voelen raken nog verder in een isolement. En als sociale dieren hebben we het contact juist zo nodig om ons goed te voelen.

Huidhonger

In de live-uitzending op RTV Utrecht en Facebook legde Larissa Meijer uit hoe 'huidhonger' op een mens kan inwerken. Meijer doet aan de Universiteit Utrecht onderzoek naar de zogenoemde 'affectieve aanraking'.
"Wat er precies in het brein gebeurt durf ik niet helemaal te zeggen, maar we weten wel dat als we een sociale aanraking missen, dat ervoor kan zorgen dat we meer stress ervaren en angstiger worden. Aanraking is belangrijk om dat gevoel te verminderen.
Meijer heeft twee adviezen voor mensen die zich slechter voelen door een gebrek aan fysiek contact. "Als we een aanraking geven, dan komt het gelukshormoon oxytocine vrij. Dat gebeurt ook als we dieren aaien. Het kan dus erg helpen om je huisdier te aaien en je zou ook naar de kinderboerderij of de dierentuin kunnen gaan. Maar als je iemand een tijdje diep in de ogen kijkt, dan komt die oxytocine ook vrij en dat kan natuurlijk heel mooi op afstand."

Ga er op uit

Gusta Willems van seniorenorganisatie KBO-PCOB gaf onder meer tips over het maken van contact. "We hebben al heel lang activatieprogramma's tegen eenzaamheid. We zeggen vooral: ga er zelf op uit. Vraag hulp, maar probeer zelf ook contact te maken. We stimuleren bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, al ligt dat nu stil."
Toch zijn er nog best wat concrete stappen die we kunnen zetten. "Ons motto is 'omzien naar elkaar' en dat geeft al aan dat het tweerichtingsverkeer is" lichtte Willems toe. "Als je vermoedt dat iemand eenzaam is, bel dan aan, zwaai even voor het raam of neem iemand mee uit wandelen. Maar ben jij degene die gevoelens van eenzaamheid heeft, ga dan eens iemand bellen, of zoek op sociale media een groep met dezelfde interesses waar je je bij kunt aansluiten. Dan heb je al contact en van het een komt het ander."
UNieuws Extra: Corona vraag en antwoord
UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord is iedere vrijdag te zien op RTV Utrecht en wordt vanaf 17.00 uur live uitgezonden op tv en op onze Facebookpagina.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.