RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

UMC Utrecht: sneltest ook geschikt voor testen zonder klachten

UTRECHT - Sneltesten kunnen worden gebruik om corona-infecties op te sporen bij mensen zonder klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht onder honderden profvoetballers. Het ziekenhuis voerde het onderzoek uit in samenwerking met de KNVB. Ook FC Utrecht deed aan het onderzoek mee.

Sinds het begin van de competitie in september moeten voetbalclubs zich wekelijks laten testen met een reguliere PCR-test, die je ook bij de GGD krijgt. In ruim een maand tijd werden 824 mensen uit de voetbalwereld tegelijkertijd herhaaldelijk getest met een sneltest, die binnen 15 minuten uitslag geeft. In vergelijking met de resultaten van PCR-test blijkt de sneltest vrijwel net zo nauwkeurig te zijn.

Zo'n sneltest 'pikt' een persoon eruit in de besmettelijke periode, dus wanneer iemand veel virusdeeltjes bij zich heeft. Dat kan al zijn voordat iemand klachten heeft ontwikkeld. Dat geeft veel voordelen voor profclubs. Ze krijgen meer grip om een uitbraak te voorkomen.

Volgens hoofdonderzoeker Marije Hofstra van het UMC Utrecht is de sneltest betrouwbaar genoeg om een vroege infectie aan te tonen, zelfs al heeft de patiënt nog geen klachten. "We hebben in deze studie gezien dat zo'n snelle test kan helpen bij het inperken van een (kleine) uitbraak, door frequent asymptomatische personen te testen en daarmee nieuwe infecties in een vroege fase snel op te sporen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor de toepassing van deze test." Ook voor scholen en verzorgingstehuizen kan de sneltest een uitkomst zijn. Als iemand in een klas bijvoorbeeld positief is getest, kan de test volgens Hofstra helpen om de situatie eerder onder controle te krijgen door ook mensen zonder klachten met deze sneltesten te controleren.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -