Smartlappennummer gemaakt door een computer; een 'ode aan de snik'

© Medialab SETUP
UTRECHT - Dit jaar is er, vanwege de Coronacrisis, geen smartlappenfestival in Utrecht. Dat betekent geen volgepakte kroegen waar bandjes live de mooiste smartlappen laten horen. Dit jaar doen we alles vanachter ons computerscherm. Geheel in stijl bedacht het Utrechtse Medialab SETUP daarom een manier om via de computer een digitale smartlap te fabriceren.
Een computer kan een nummer maken doormiddel van een algoritme. Dat houdt in dat het computersysteem patronen bestudeert en daar voorspellingen mee doet op basis van de informatie die de computer heeft. In dit geval heeft het medialab honderd smartlappen ingevoerd in de computer. Op basis daarvan heeft de computer zelf een nieuwe nummer bedacht.

Alles uit de computer

Uit de computer rolden akkoorden, toonhoogtes en tekst. De Utrechtse band Pure Ellende heeft er uiteindelijk een goed lopend nummer van gemaakt. "Maar", zegt Krista Hendriks van SETUP, "alles wat je hoort bestaat volledig uit computer gegenereerde stukken muziek en tekst."
Het nummer kwam niet kant en klaar uit de computer rollen. "Meestal waren er een aantal zinnen en akkoorden goed bruikbaar", aldus Hendriks. "Soms kwam er ook iets heel geks uitrollen, of heel grappig, maar in elk geval geen smartlap. We wilden er in elk geval uiteindelijke en echte tranentrekker van maken." Of dat gelukt is, daar twijfelt Hendriks ook nog over. "Het doet mij wel iets, maar ik weet nog niet precies wat."
Over twee weken op 18 december wordt het nummer gelanceerd en is het te horen op de website van het medialab. Er zit ook een clip bij, die wordt opgenomen in café Orloff.
Luister hier naar de uitleg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.