Vathorst geniet van Maradona-kunstwerk: 'Ik hoop dat graffiti hiermee uit het kwade daglicht komt'

AMERSFOORT - Slechts zes uur had Caspar van Adrichem nodig om op de skatebaan in Vathorst een levensgroot straatkunstwerk van voetballer Diego Armando Maradona te spuiten. "Ik ben van '74 en dan groei je daarmee op. Al had je niets met voetbal, Maradona ken je. Dat was dé voetballer." Met zijn creatie hoopt hij Argentijnen een hart onder de riem te steken. "Het land is in rouw, hun nationale held is overleden."
De Argentijnse voetballer Diego Armando Maradona prijkt op de skatebaan in Vathorst.
De Argentijnse voetballer Diego Armando Maradona prijkt op de skatebaan in Vathorst. © Caspar van Adrichem
De 46-jarige graffitikunstenaar uit de Amersfoortse wijk maakt bijna altijd kunst met "een actueel haakje". Zo spoot hij vorig jaar horrorclown Pennywise van de film It. "Dat viel niet bij iedereen in goede aarde", lacht hij. "Er kwamen klachten bij de gemeente dat kinderen bang waren en er niet meer langs durfden te fietsen. Dan weet je dat je iets goeds hebt gemaakt."
Maar kinderen bang maken, dat was natuurlijk ook weer niet de bedoeling. "Er werd gevraagd of ik hem wilde weghalen, maar dat vond ik zonde. Ik was 14 uur bezig geweest. Toen heb ik er maar een lachende clown van gemaakt. Ging het hele mediacircus los: Jeugdjournaal en Hart van Nederland op de stoep."
Ook met de komst van corona wist Van Adrichem een actuele twist aan zijn kunstwerken te geven. "Ik had vorig jaar een mooi vrouwengezicht gemaakt. Verder niemand die bekend is, maar ik vond het gewoon een mooi plaatje. Toen corona kwam, heb ik daar een mondkapje overheen gespoten."
Dit kunstwerk was misschien wel iets té goed gelukt: kinderen bleken bang voor de 'horrorclown'.
Dit kunstwerk was misschien wel iets té goed gelukt: kinderen bleken bang voor de 'horrorclown'. © Caspar van Adrichem

Toeterend publiek

Zijn nieuwste creatie van de onlangs overleden voetballer Maradona maakte hij twee dagen geleden. "Er wordt heel positief op gereageerd, ook al toen ik bezig was. De skatebaan zit op een druk punt, tegenover de Ikea. Mensen toeterden, stapten uit hun auto, kwamen een praatje maken. Ze vinden het prachtig. Dat is natuurlijk tof, en ik hoop ook dat graffiti daarmee een beetje uit het kwade daglicht komt. Het is een kunstvorm en Amersfoort wordt steeds mooier."
Want niet iedereen is altijd even blij met graffitikunst, merkt Van Adrichem. En dat vindt hij jammer. "De skatebaan hier in Vathorst is vrijwel de enige plek in Amersfoort waar je legaal graffiti mag spuiten. Het is een gedoogplek geworden. Dat hebben we zelf afgedwongen, door direct bij de bouw van de skatebaan te gaan spuiten. Bewoners reageerden daar enthousiast op en als de politie langskwam zagen agenten ook dat het er allemaal mooi uitziet. Inmiddels is het hier helemaal ingeburgerd. Ik probeer weleens om met de gemeente om tafel te gaan zitten, bijvoorbeeld om iets moois te maken van fietstunnels. Maar zodra je het woord graffiti laat vallen, krijgen ze een zure mond. Ze zijn er niet happig op."
Halverwege de creatie. Van Adrichem had slechts zes uur nodig om het werk af te krijgen.
Halverwege de creatie. Van Adrichem had slechts zes uur nodig om het werk af te krijgen. © Caspar van Adrichem
Overigens is er wel een verschil tussen tekeningen als die van Maradona en echte graffiti, benadrukt de kunstenaar. "Dit is streetart, graffiti zijn echt alleen de letters. Ik vind het allebei even tof, maar uiteindelijk is het allemaal begonnen met graffiti in de jaren 70."

Hobby

Opdrachten als deze doet hij 'gewoon' voor zijn plezier, maar ook in het dagelijks leven is hij bezig met (graffiti)kunst. "Ik maak bijvoorbeeld blacklight-verlichting in thema's voor een 'glow in the dark' midgetgolfbaan, geef graffitiworkshops voor bedrijven of bij kinderfeestjes en ben gastdocent op scholen. Daarmee verdien ik mijn geld, maar ik noem het geen werk. Het is mijn hobby. Als je iets doet wat je leuk vindt, komt het geld vanzelf."
En dankzij die grote passie kan Amersfoort nu genieten van het kunstwerk van Maradona. Tot er weer iets overheen geschilderd wordt, natuurlijk. Maar ook dan zal er iets moois voor terugkomen. "Want het is not-done in de graffitiwereld om er zomaar overheen te spuiten. Er hoort dan iets gelijkwaardigs voor terug te komen."
De graffitikunstenaar probeert altijd een actueel haakje aan zijn werken te geven.
De graffitikunstenaar probeert altijd een actueel haakje aan zijn werken te geven. © Caspar van Adrichem

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.