RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dankzij ludieke lootjesactie hoeft niemand in Houten Pakjesavond alleen te vieren

1/2
HOUTEN - Hoor wie klopt daar kinderen? Misschien wel niemand. Het is Pakjesavond, maar door corona brengen veel mensen deze 5 december alleen door. Iets wat Barbara van Duin uit Houten aan het hart ging. Daarom organiseerde ze een lootjesactie voor mensen in de gemeente die deze feestdag alleen moeten doorbrengen.

"Uiteindelijk doen er dertien mensen mee aan de actie. Niet een ontzettend hoog aantal natuurlijk, maar dat is ook wel weer prettig. Zo blijft het een beetje behapbaar", vertelt Van Duin.

Uitdelen op pakjesavond
Het idee van de Houtense was simpel: de dertien deelnemers trekken lootjes en regelen vervolgens een cadeautje voor 7,50 euro, maken een gedicht en geven er een zoetigheid bij. "Het ging niet alleen om de cadeaus, de mensen moesten ook echt iets over zichzelf vertellen. Zo vertelde één vrouw bijvoorbeeld dat ze hier pas net is komen wonen en zich nog erg alleen voelt. Of een dame die door haar ziekte het grootste deel van de dag in bed ligt en alleen met haar hondje thuis woont."

 De kofferbak van Barbara van Duin ligt inmiddels vol met pakjes. De kofferbak van Barbara van Duin ligt inmiddels vol met pakjes. | Foto: Barbara van Duin

Door veel over zichzelf te vertellen, kon hun 'geheime lootje' een persoonlijk cadeautje kopen en een toepasselijk gedicht maken. Van Duin heeft alle pakjes inmiddels opgehaald bij de deelnemers en later vandaag worden de cadeaus uitgedeeld. "Zodat de deelnemers niet zelf hun huis uit hoeven. Eén van de deelneemsters is 80 jaar oud, ik vond het niet verantwoord om haar zelf de weg op te sturen. We zorgen dat ze het voor het eten hebben, zodat ze het dan echt op Pakjesavond open kunnen maken", vertelt ze.

Uitdelen niet alleen
Dat uitdelen hoeft ze gelukkig niet alleen te doen. "Twee meiden van een middelbare school in Nieuwegein moesten nog een maatschappelijke stage regelen en gaan straks verkleed als Piet mee om uit te delen." En zo zijn er vanavond in ieder geval dertien Houtenaren van wie de Sint het huisje vanavond niét stilletjes voorbij rijdt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -