Utrecht vult leegstaande panden met inpakwinkels in decembermaand

UTRECHT - Utrecht heeft drie leegstaande panden omgetoverd tot inpakwinkels. Mensen kunnen daar in de decembermaand gratis hun cadeautjes laten inpakken. Het initiatief moet drukte in andere winkels tegengaan. Bezoekers weten de inpakservice al te vinden. "We zien veel vriendjes die zelf niet zo goed kunnen inpakken."
Utrecht vult leegstaande panden met inpakwinkels in decembermaand.
In december moeten ondernemers het hebben van veel bezoekers.
Jeroen Roose van Leijden, centrummanager Utrecht
Tientallen cadeautjes gaan er per dag door de handen van Renée Damsteeg. Ze heeft normaal gesproken een bijbaan in de horeca. Nu alles dicht is, werkt ze tijdelijk als inpakker in een pand aan de Steenweg in het centrum van Utrecht. Saai werk? "Nee hoor, het is superleuk", vertelt ze, "en je wordt er steeds beter in."

Gezelligheid in donkere panden

Het idee voor de inpakwinkels komt van Centrummanagement Utrecht, dat zich inzet voor ondernemers in de binnenstad. Volgens de organisatie brengen de inpakwinkels 'levendigheid en gezelligheid' in de anders donkere, lege panden.
Bovendien moet de inpakservice ervoor zorgen dat bezoekers zo snel mogelijk in en uit andere winkels zijn. Zo kunnen winkeliers meer klanten binnenlaten. Centrummanager Jeroen Roose van Leijden: "In december moeten ondernemers het hebben van veel bezoekers. Ze kunnen mensen nu doorverwijzen voor het inpakken en dan snel door naar de volgende klant."
In de inpakwinkels worden cadeautjes gratis ingepakt.
In de inpakwinkels worden cadeautjes gratis ingepakt. © RTV Utrecht, Annemarie de Wit
"Dat gunnen we ze meer dan ooit in deze coronatijd", vervolgt de centrummanager. "Het is een zwaar en lastig jaar voor ondernemers. De bezoekersaantallen liggen veel lager dan normaal. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat mensen in deze feestmaand veilig hun geschenken in Utrecht kunnen kopen."
Ik voelde me schuldig dat ik naar de stad ging, maar even erin en eruit mag wel.
Bezoeker inpakwinkel
In de winkelstraten van Utrecht is het rond twaalven zichtbaar rustiger dan op een doorsnee zaterdagmiddag. "Ik miste nog één cadeautje", zegt een vrouw die nog gauw even een boek laat inpakken voor Sinterklaas. "Ik voelde me schuldig dat ik naar de stad ging, maar even erin en eruit mag wel."
De inpakwinkels zitten aan de Steenweg, Vinkenburgstraat en Lijnmarkt.
De inpakwinkels zitten aan de Steenweg, Vinkenburgstraat en Lijnmarkt. © RTV Utrecht

Oude krant als cadeaupapier

Een andere vrouw geeft aan expres naar de stad te zijn gekomen om pakjes te kopen. "Online winkels verdienen genoeg op het moment." Een half uur later komt ze langs voor ronde twee: "Ik dacht: dit laat ik ook nog even inpakken", zegt ze lachend.
Wie denkt dat vooral vrouwen hun cadeautjes graag mooi laten inpakken, heeft het mis. De inpakservice vindt ook gretig aftrek onder mannen. "Dat wordt helemaal niks", antwoordt een man op de vraag of hij zelf een beetje kan inpakken. "Met een oude krant, hè, inrollen en klaar", grapt hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.