Tweeduizend actievoerders bij fietsdemonstratie A27: 'Utrechters willen hun achtertuin niet verloren zien gaan'

© Rob Huibers
UTRECHT - Er kwamen zo'n tweeduizend actievoerders af op de demonstratie tegen de verbreding van de A27. Tegenstanders van het besluit van verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen stapten op de fiets om hun onvrede kracht bij te zetten.
Er kwamen zo'n tweeduizend actievoerders naar de Jaarbeurs.
Er kwamen zo'n tweeduizend actievoerders naar de Jaarbeurs. © Sarina Maigoda
Het Jaarbeursplein in Utrecht stroomde aan het begin van de middag vol. Volgens Cees van den Brink van actiegroep Kerngroep Ring Utrecht waren er zo'n 1500 tot 2000 man op de been. "Er was veel meer belangstelling dan verwacht. Alles is goed en rustig verlopen, dus we kijken er tevreden op terug."
Op het Jaarbeursplein kwamen alle demonstranten samen.
Op het Jaarbeursplein kwamen alle demonstranten samen. © Olivier Beens
De organisatie vroeg iedereen om mondkapjes mee te nemen en anderhalve meter afstand te houden. De demonstranten vertrokken om de beurt in kleine groepjes, zodat ze ook op de fiets afstand konden houden. Volgens Van den Brink is dat ondanks het grote aantal actievoerders goed gelukt.
De actievoerders gingen op de fiets naar Amelisweerd.
De actievoerders gingen op de fiets naar Amelisweerd. © Remke Spijkers

Achtertuin

Cabaretier Vincent Bijlo sprak de activisten op het Jaarbeursplein toe. Vervolgens zette de stoet zich in beweging richting Theehuis Rhijnauwen. Van den Brink omschrijft de sfeer als gemoedelijk. "Maar we hebben ook de kans gekregen om onze onvrede te laten horen over de plannen van de minister. Het verzet is alleen maar groeiende. Heel oostelijk Utrecht ziet Amelisweerd als zijn achtertuin. Helemaal in coronatijd is het een mooie plek om tot rust te komen. Dat willen we niet verloren zien gaan."
De actievoerders uiten hun onvrede over plannen voor de verbreding van de A27.
De actievoerders uiten hun onvrede over plannen voor de verbreding van de A27. © Irma Thijssen
De actiegroep vindt het onbegrijpelijk dat zo'n anderhalf miljard euro wordt uitgegeven aan meer asfalt, in een tijdperk waarin de trend juist richting minder mobiliteit lijkt te gaan. ''De kaarten liggen anders dan een paar jaar geleden. De verkeersscenario's waar van wordt uitgegaan, zijn totaal niet realistisch.''

Politieke partijen

Maandag behandelt de vaste Kamercommissie het besluit. Van den Brink hoopt met de fietsdemonstratie een signaal af te geven naar de leden van die commissie. Bij de demonstratie waren ook een aantal politike partijen aanwezig, waaronder GroenLinks, PvdA, D66 en de Partij voor de Dieren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.