Nederlandse toerist koos voor eigen land, maar in Utrecht bleef het stil

Staycation in De Meern.
Staycation in De Meern. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Nederlandse toeristen kozen door de coronamaatregelen vooral voor een vakantie in eigen land, maar onze regio profiteerde daar nauwelijks van mee. De stad Utrecht zag in juli, augustus en september het aantal geboekte overnachtingen zelfs fors dalen.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag zijn gepubliceerd. Het was een mooie zomer voor campings en bungalowparken, meldt het statistiekbureau. Maar hoewel het daar drukker was dan vorig jaar maakten hotels het verlies aan buitenlandse gasten niet goed met clientèle uit Nederland.
Dat is terug te zien in de regionale cijfers. De provincie Utrecht noteerde een toename van 3,6 procent ten opzichte van vorig jaar. De stad Utrecht, die het vooral moet hebben van buitenlandse hotelgasten, kreeg te maken met een daling van 11,1 procent.
Echt zwaar getroffen zijn hoofdstad Amsterdam (-61,4 procent) en Schipholgemeente Haarlemmermeer (-60,6 procent). De grote winnaar was Groningen met 33,5 procent meer gasten. Ook accomodaties in Gelderland, Friesland en Drenthe plukten de vruchten van het toegenomen binnenlandse toerisme.
Door de coronapandemie was reizen naar een aantal landen niet mogelijk en bleef ook de situatie in Europese vakantielanden veelal twijfelachtig. Ongeveer 5,9 miljoen Nederlanders koos voor een zomervakantie in eigen land, 24 procent meer dan vorig jaar. Het aantal Nederlanders dat toch naar het buitenland ging daalde met 57 procent tot 3,5 miljoen. Het totaal aantal overnachtingen in eigen land steeg volgens het CBS in juli en augustus tot een recordhoogte van 35.5 miljoen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.