Is je hond bang voor vuurwerk? Strijk tegen de haren in!

UTRECHT - Het wordt een ander Oud en Nieuw dan normaal, nu er in het hele land een verbod is afgekondigd op vuurwerk. Maar dat betekent niet dat het stil is wat betreft knallen. Op veel plekken zijn er al klachten van overlast, en dat merken ze ook bij hondenschool Dog4U in Utrecht.
Begin nu al met aaien. Dan komt de hond naar jou in plaats van dat hij een drukke weg over rent
De vraag die Van den Engel vooral krijgt is of ze vuurwerktraining gaat geven. Het antwoord is wellicht wat verrassend, want dat doet ze niet. Althans, niet in de vorm dat ze honden confronteert met knallen zodat ze aan vuurwerk kunnen wennen.
Angst belonen
Ze heeft dat vroeger wel zo gedaan, maar is daar mee gestopt. "Het zijn achterhaalde inzichten. Je moest dan de angst van de hond negeren. Deed je dat niet, dan beloonde je de angst. Dat waren aannames. Inmiddels is er veel meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gedrag van honden, en doen we het anders."
Een van de methoden die Van den Engel nu toepast is een speciale manier van aaien. En dat leert ze ook hondenbaasjes op haar school in de polder Rijnenburg. Een van hen is Sharon die vanmorgen met haar Mechelse Herder naar de school is toegekomen. "MacKay reageert wisselend op vuurwerk, vertelt Sharon. Haar hond is sowieso een project, omdat de Herder van 9 maanden vol adrenaline zit en bijtneigingen heeft.
Tegen de haarrichting in
"Om ervoor te zorgen dat de hond die adrenaline kwijtraakt, is aaitechniek heel belangrijk, zegt Van den Engel." En een van dingen is dat je de hond tegen de haren instrijkt. Letterlijk. "Omdat een hond die iets spannend vindt, die zet zijn vacht uit. En dat doet hij om zijn opgebouwde stresshormonen kwijt te raken. En wij kunnen hem erbij helpen door tegen de vacht in te aaien."
"Het beste is om dat al vooraf te doen. Dan is de hond al ontspannen, en dan zal hij de knal makkelijker verwerken. Maar je kan er ook nu al mee beginnen. Als hij weet dat jij hem kan helpen ontspannen, dan zal hij eerder naar jou toekomen dan een drukke weg oversteken."
En het is meer dan alleen over de rug aaien. Linkeroor, rechteroor, linker voorpoot, rechter voorpoot. Neem ook de tenen mee. Dat vind ik nog even heel belangrijk om te zeggen, besluit Van den Engel."
Meldpunt
RTV Utrecht heeft een meldpunt vuurwerkoverlast geopend. Samen met onze kijkers, luisteraars en volgers brengen we deze maand de plekken in kaart waar rotjes en vuurpijlen in de provincie Utrecht tot grote ergernis leiden.
Vuurwerkverbod of niet, de overlastmeldingen bij de instanties nemen de laatste weken enorm toe. Niet alleen wordt er in de aanloop naar Oud en Nieuw meer hinder door vuurwerk ervaren, er wordt zo te horen ook echt veel meer afgestoken. Heb jij last van vuurwerk? Meld het via onze kaart.
Het werkt eenvoudig. Klik rechtsboven op 'Meld overlast'. Klik op de plaats van het incident en vul het formulier in. Hoe nauwkeuriger je bent, des te beter kunnen we bepaalde locaties of tijdstippen analyseren. Een foto toevoegen vinden we fijn, maar het is niet verplicht.
De inzendingen die jullie op de kaart zetten geven ons inzicht in waar de grootste vuurwerk-hotspots in de regio zijn. RTV Utrecht zal de meest opvallende plaatsen nader bestuderen en onderzoekt ook waarom op sommige plekken meer overlast wordt ervaren dan ergens anders.