Dag vol protesten vlak voor nieuwe coronapersconferentie

© RTV Utrecht / Evie Westland
PROVINCIE UTRECHT - De onvrede over de coronamaatregelen zwelt aan. De dag voordat het kabinet met een nieuwe update komt over de te varen coronakoers, laten verschillende instanties en beroepsgroepen van zich horen. Ze willen opheldering over compensatie en vragen om duidelijke stippen aan de horizon.
Op het Malieveld in Den Haag streden de KNVB en boze horeca-ondernemers om aandacht. De voetbalbond had met zo'n duizend voetbalshirtjes groot het woord STIL gevormd.
En stil op het voetbalveld is het al twee maanden. Het amateurvoetbal is op 13 oktober gestaakt, en daarmee kunnen 600.000 spelers hun hobby niet uitoefenen. "Terwijl sporten en bewegen juist zo hard nodig zijn voor hun gezondheid", zegt bond, die bovendien op teamsport wijst als middel tegen eenzaamheid.

Fietscompetitie

"Wij willen dat volwassenen weer als team kunnen trainen", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal op de site van de KNVB in Zeist. "Veilig in de buitenlucht, met onderling 1,5 meter afstand en de kantines en kleedkamers dan nog even dicht. Laat jeugd lokaal wedstrijden spelen, een zogenaamde 'fietscompetitie'. Dat geeft ze weer een impuls om te blijven sporten terwijl de reisbewegingen minimaal blijven", vervolgt Van der Zee.
Met duizend shirtjes vormt de KNVB het woord stil.
Met duizend shirtjes vormt de KNVB het woord stil. © ANP
Toen de shirtjes op de foto stonden was het de beurt aan de horeca-ondernemers. Met 300 man sterk kwamen ze naar Den Haag. De horeca riep vandaag uit tot Black Monday. De sector wil meer financiële steun van de overheid voor het verlies aan omzet vanwege de coronamaatregelen.
"Het kan gewoon voor sommigen niet langer", zegt bedrijfsleider Ferdinand Maurits van het Utrechtse café De Zaak. Mee naar Den Haag ging hij niet, maar symbolisch deed hij wel de kroeg even dicht vanmiddag, uit protest.
"Ik denk dat de horeca heel erg zijn best doet om waar mogelijk zich aan te passen. Om to go te organiseren, om kerstpaketten te bedenken, noem het maar op. We hebben heel veel geinvesteerd ook om onszelf aan te passen, om ons helemaal coronaproof te maken.Alleen blijft elke keer die vorm van perspectief uit. En ja, op een gegeven moment houdt het gewoon op'', zegt Maurits.
Café De Zaak in Utrecht doet mee aan Black Monday
In Den Haag riep een aantal ondernemers de menigte op om "de poot stijf te houden" en sowieso op 17 januari de deuren te openen. De Horeca Alliantie zei tegelijkertijd daar niet achter te staan, maar te strijden voor 100 procent aan compensatie. In de regio Utrecht lijkt er vooralsnog weinig steun te zijn voor de acties. Alleen in Rhenen overwegen ondernemers om volgende maand de regels in de wind te slaan.
300 horeca-ondernemers eisen dat hun zaak weer open mag
300 horeca-ondernemers eisen dat hun zaak weer open mag © ANP

Show must go on

En ook de evenementenbranche liet van zich horen. Toen in Nederland het luchtalarm af ging en op veel telefoons de harde tonen van een proef-NL-alert te horen waren, zonden meerdere radiostations een speciaal nummer uit.
Een opname van het Metropole Orkest met DI-RECT-zanger Marcel Veenendaal en het ZO! Gospel Choir was onder meer te horen op NPO 3FM en Kink FM. Een leeg TivoliVredenburg speelt een rol in de opname, en het poppodium deelt de zorgen: "Een snelle start van testevents, extra financiële steun, perspectief en een garantiefonds voor de evenementenbranche zijn essentieel. Anders is er geen toekomst." Vrijwel alle culterele instellingen ondersteunen de oproep.
Het is nog onduidelijk of het kabinet iets doet met de verschillende noodkreten. Voor de zesde dag op rij steeg het aantal coronagevallen, tot boven de 7000 afgelopen etmaal. Het kabinet heeft al wel gezegd dat er extra geld komt voor de horeca-ondernemers. Of dat voldoende is om de onzekerheid weg te nemen, moet morgen blijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.