Thomas spaarde 2000 sigarettenpakjes en bouwde er een doodskist van

UTRECHT - Wie nietsvermoedend de kamer van Thomas Vreeken (29) binnenloopt, ziet gelijk het rood-witte, manshoge object tegen het raam staan. En wie beter kijkt, ziet dat het een doodskist is, gemaakt van sigarettenpakjes. Lege, welteverstaan.
Thomas heeft de kist in zijn kamer staan.
Thomas heeft de kist in zijn kamer staan. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Het idee ontstond tien jaar geleden toen Thomas begon met roken. Eigenlijk moest het een vorm van protest worden tegen de regels die roken steeds lastiger maken. Nu is zijn project eindelijk af en ligt dat protest wat genuanceerder, zegt hij.
"Het is niet meer de bedoeling om hiermee roken te promoten." Sterker nog, de kist staat symbool voor zijn verslaving. "Ik vind het fijn om te roken maar tegelijkertijd besef ik ook dat het uiteindelijk mijn dood kan worden", zei hij al eerder tegen RTV Utrecht.
Alle pakjes zijn met purschuim gevuld en waar nodig op maat gesneden.
Alle pakjes zijn met purschuim gevuld en waar nodig op maat gesneden. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Vrienden maakten de afgelopen jaren verschillende stadia door als ze over zijn project hoorden. "In eerste instantie reageerden ze vooral geshockt, zo van 'al die pakjes', maar daarna volgde als snel verbazing en vonden ze het vet. Soms kwamen ze ook met eigen ideeën voor de kist."
Bovendien had hij hun hulp nodig bij het sparen van de tweeduizend pakjes en het kluswerk. "Ik had geen idee waar ik moest beginnen. Vrienden hebben me geholpen bij het ontwerp en de bouw."
Uiteindelijk koos hij voor een ontwerp met houten planken als basis. Daar tegenaan zijn de met purschuim gevulde pakjes geplakt. "Dat laatste was nog wel het meeste werk."
Meer dan drie jaar was hij er uiteindelijk mee bezig. Doordat hij anti-kraak in een school woont en daardoor een heel klaslokaal tot zijn beschikking heeft, kreeg het project ook letterlijk alle ruimte.

Museum

Nu staat het gevaarte nog altijd in zijn kamer en doet het nuttig dienst als houder van zijn poolkeuen. Toch wil Thomas de kist niet eeuwig houden. "Het zou mooi zijn als hij in een museum terechtkomt", mijmert Thomas. "Uiteindelijk was het wel bedoeld als kunstproject."
Eerder dit jaar, toen de kist nog niet af was, vertelde Thomas dat hij zou stoppen met roken als hij het project afrondde. "Dat is al jaren het plan", zei hij toen. Of dat is gelukt? "Nou, nee. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan."
En voor wie het zich afvraagt: Thomas wil er niet in begraven worden. "Dat vraagt iedereen me", lacht hij. "Maar nee, ik zou het niet willen én het mag niet eens."
Het kunstwerk heeft het formaat van een echte grafkist.
Het kunstwerk heeft het formaat van een echte grafkist. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.