RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Digitale zaaltjes om energieplannen aan de man te krijgen: 'Heel belangrijk moment'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Het is niet de vraag f maar wr er nieuwe windmolens en zonnepanelen komen in de provincie Utrecht. Die boodschap gaf gedeputeerde Huib van Essen van de provincie laatst bij het aanleveren van grootschalige duurzame energieplannen. Deze week gaan meerdere gemeentes met hun inwoners in gesprek om te kijken waar de groene energie in hun omgeving wel of juist niet opgewekt kan worden.

Een van deze plekken is Houten. Wethouder Hilde de Groot heeft al ervaring met het plaatsen van windmolens. Binnenkort komen er waarschijnlijk ook bij de Goyerbrug aan de grens met Wijk bij Duurstede vier exemplaren. Ook staan er al een aantal jaren wat molens langs de A27. De kans bestaat dat er nog meer bij gaan komen.

Samen met andere gemeentes in de Kromme Rijnstreek, zoals Wijk bij Duurstede, Bunnik en Utrechtse Heuvelrug, organiseert De Groot digitale bijeenkomsten waar mensen mogen aangeven welke zoekgebieden echt geschikt zijn voor panelen en windmolens. Dat moet uiteindelijk voor een concreter plan zorgen dat wethouders komend voorjaar naar Den Haag gaan sturen.

"Dit is niet de laatste keer dat je meepraat, maar het is wel een heel belangrijk moment", aldus De Groot, die hoopt dat mensen niet de hakken in het zand gaan zetten, maar gaan meepraten. "Als die zoekgebieden er liggen dan gaan ze niet zomaar meer weg."

Wethouder Houten over windmolens in de regio


Digitaal
Door corona vindt de participatie vooral digitaal plaats. Dat levert naast nadelen ook voordelen op, zo beweert De Groot. "We bereiken ook mensen die we niet altijd bereiken. Op eerdere enquetes hebben we heel veel respons gehad. Blijkbaar is toch de drempel om ergens naartoe te gaan hoger. Vanuit huis even iets invullen is natuurlijk wel makkelijker."

"Wij hopen toch dat er heel veel mensen geneigd zijn om mee te doen en dat kan op allerlei manieren", aldus de Groot. "Het zijn digitale gespreksavonden, enqutes, en er zijn allerlei websites in de lucht. Gemeentes doen er alles aan om iedereen, ook in coronatijd, erbij te halen."

Naast de gemeentes in de Kromme Rijnstreek worden ook in De Ronde Venen en IJsselstein avonden georganiseerd. Ook de gemeenten in de FoodValley, zoals Veenendaal, Rhenen en Renswoude, benaderen deze week betrokkenen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -