Corona vandaag: ouderen tijdens lockdown online, rijen bij teststraat in Amersfoort en testbus rijdt door regio

© Steve Buissinne, Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - De evenementenbranche schreeuwt om hulp, de coronatestbus trekt door de regio, ouderen zoeken digitaal hun soelaas en het RIVM zegt klaar te zijn voor de vaccinatiecampagne maar weet niet waarom het aantal nieuwe besmettingen stijgt. In onze dagelijkse update corona vandaag hebben we de meest relevante en opmerkelijke verhalen rond het coronavirus verzameld.

TivoliVredenburg schreeuwt om hulp: 'Show must go on'

De evenementenbranche staat op instorten en heeft hulp nodig en daarom moeten er testevenementen komen in januari om te zien hoe en wanneer theaters en clubs weer open kunnen. Met die oproep aan de overheid komen verschillende grote evenementenlocaties waaronder TivoliVredenburg in Utrecht.
Onder het motto 'The show must go on' lanceerden de evenementen-organisaties vandaag een video van het Metropole Orkest samen met DI-RECT zanger Marcel Veenendaal en het ZO! Gospel Choir.
In de video spelen muzikanten een cover van Queen's hit The Show Must Go On in lege zalen, waaronder de grote zaal van TivoliVredenburg. Ook staan er artiesten in het Muziekgebouw aan 't IJ en de Ziggo Dome.

Computerclub helpt ouderen met digitale vragen

De coronacrisis weerhoudt ouderen er niet van om elkaar digitaal op te zoeken. Dat zegt SeniorWeb. De Utrechtse club die ouderen wegwijs maakt in de wereld van computers en het internet kreeg 15 procent meer hulpvragen dan vorig jaar. "Veel mensen zoeken naar manieren om digitaal met elkaar in contact te blijven. Dat is terug te zien in het aantal vragen over videobellen en whatsappen. Ook willen senioren hun zelfredzaamheid vergroten. Vandaar dat veel vragen gaan over online boodschappen bestellen en andere digitale diensten."
Via SeniorWeb kunnen ouderen die het met hun computer even niet meer weten de hulp inschakelen van zo'n 500 vrijwilligers. Dat gebeurde al 63.000 keer. Op Nationale Vrijwilligersdag laat de organisatie weten in haar nopjes te zijn: "Wij zijn trots op hen!"

Dagcijfers corona: 510 nieuwe besmettingen in provincie

In de provincie Utrecht werden er het afgelopen etmaal 510 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Gisteren waren dat er 582. Amersfoort en Utrecht staan met 86 nieuwe gevallen bovenaan. Opvallend is dat het aantal gevallen in Veenendaal nog steeds relatief hoog is. Vandaag komen er daar 37 nieuwe gevallen bij en gisteren waren dat er 44.
Er werden vijf mensen opgenomen in het ziekenhuis en vier overlijdensgevallen gemeld. Die mensen zijn niet per se ook in het afgelopen etmaal overleden: soms duurt het even voor iemands overlijden wordt doorgegeven aan de samenstellers van de cijfers.

RIVM weet niet waarom besmettingen stijgen

Het is het RIVM in Bilthoven vooralsnog een raadsel waarom het aantal coronabesmettingen weer stijgt. Vorige week dinsdag stond het aantal besmettingen in 24 uur op 4000. Vandaag kwamen er 7100 nieuwe gevallen bij.
Er zijn meerdere theorieën over de stijging. Zo mogen sinds vorige week ook mensen zonder klachten zich laten testen op corona als ze contact hebben gehad met iemand die positief is getest. Hiervoor mocht dat niet. Het zou kunnen zijn dat er veel besmettingen zijn onder deze groep. Maar het kan ook iets anders zijn, aldus de experts van het RIVM.

Druk bij coronateststraat in Amersfoort

Het was druk bij de coronateststraat van de GGD op het Piet Mondriaanplein in Amersfoort. Auto's stonden iets voor 14.00 uur bumper aan bumper.
De tekst gaat onder de foto door.
Drukte bij teststraat in Amersfoort
Drukte bij teststraat in Amersfoort © AS Media
Een persfotograaf legde het tafereel vast op de gevoelige plaat.

RIVM: 'Klaar voor vaccinatiecampagne'

Op het hoofdkantoor van het RIVM in Bilthoven zijn ze druk met het voorbereiden van de vaccinatiecampagne die moet helpen om Nederland te verlossen van het coronavirus. In de eerste maanden van 2021 moeten, als alle vaccins zijn goedgekeurd, de eerste mensen worden ingeënt. Jaap van Delden is directeur van het coronavaccinatieprogramma en vertelt over zijn werk: "Als zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, kunnen we de maatregelen afbouwen en stap voor stap terug naar het leven dat we gewend waren."
Op dit moment zijn er 11 coronavaccins in de laatste fase van onderzoek. Die moeten worden goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en 26 andere nationale medicijnautoriteiten. Eenmaal goedgekeurd, kunnen ze worden ingezet.
Van Delden is vanuit Bilthoven druk met het opzetten van de vaccinatiecampagne. "Zodra er een veilig en goedwerkend vaccin is, kunnen we beginnen. We pakken het inenten zoveel mogelijk op dezelfde manier aan als bij andere vaccinaties, zoals de jaarlijkse griepprik. We bereiden dit samen voor met onder andere huisartsen, de GGD, instellingsartsen en ziekenhuizen. Supervriezers voor de vaccins die op heel lage temperatuur bewaard moeten worden en miljoenen veiligheidsnaalden zijn ingekocht en klaar voor gebruik."

Kleine 'corona-stijging' aantal overnachtingen

Utrechtse campings en hotels hebben niet heel erg geprofiteerd van het grotere aantal mensen dat deze zomer in eigen land op vakantie ging. Dat concludeert het CBS.
Het statistiekbureau zag dat het een goede zomer was voor campings en bungalowparken in Nederland: door corona gingen veel mensen dicht bij huis op vakantie naar bijvoorbeeld de camping. Maar hotels hadden dan weer veel minder klandizie. Onder de streep had de provincie Utrecht 3,6 procent meer overnachtingen in het derde kwartaal dan een jaar ervoor. In een provincie als Groningen was dat 33,5 procent.
Dat het stukken slechter had gekund, bewijst Amsterdam. Die stad moet het vooral hebben van hotelovernachtingen en die daalden in juli, augustus en september met meer dan 60 procent. Ook de stad Utrecht had daar last van en kreeg te maken met een daling van 11,1 procent.

Mobiele coronatestbus ook in Baarn

Bewoners van Baarn met coronaklachten hoeven deze week niet naar de teststraat van de GGD want de teststraat van de GGD komt naar hen toe. De mobiele corona-testbus van de regionale gezondheidsdienst staat namelijk een paar dagdelen per week op het parkeerterrein van De Speeldoos aan de Rembrandtlaan.
Onaangekondigd langskomen, is niet de bedoeling: er dient voor een bezoek wel een afspraak gemaakt te worden via het landelijke nummer 0800-1202 of de website www.coronatest.nl.
De tekst gaat door onder de foto.
De mobiele coronatestbus van de GGD.
De mobiele coronatestbus van de GGD. © GGD regio Utrecht
De coronatestbus duikt op bij meer plekken in de regio. Zo staat de bus vandaag, woensdag 9 en vrijdag 11 december ook van 13.15 uur tot 16.00 uur in Lopik op het parkeerterrein bij De Schouw op het M.A.A. Schakelplein 6. Ook hier geldt: vooraf alsjeblieft wel even aanmelden via de GGD-testlijn of de website.

Gemeente informeert in digitale zaaltjes vanwege corona

Corona heeft voor- én nadelen als het gaat om het informeren van burgers over veranderingen in hun gemeente zoals de installatie van windmolens. Normaal zou de gemeente een zaaltje huren en daar met mensen in gesprek gaan maar nu moet dat digitaal. En daar zit een positieve kant aan, aldus wethouder Hilde de Groot. Want de drempel om naar een 'digitaal zaaltje' te gaan, is letterlijk én figuurlijk lager. "We bereiken ook mensen die we niet altijd bereiken. Op eerdere enquêtes hebben we heel veel respons gehad. Blijkbaar is toch de drempel om ergens naartoe te gaan hoger. Vanuit huis even iets invullen, is natuurlijk makkelijker."
Deze week gaan meerdere gemeentes met de burgers in gesprek over waar er groene energie kan worden opgewekt. De provincie heeft de gemeentes opdracht gegeven om locaties te vinden waar er windmolens en zonnepanelen kunnen komen. Naast Houten gaan ook Wijk bij Duurstede, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, De Ronde Venen en IJsselstein het gesprek aan met inwoners.

'Werkgevers verslechteren arbeidsvoorwaarden in crisis'

Vakbond FNV in Utrecht beweert dat werkgevers de coronacrisis gebruiken om voordelen te behalen tijdens cao-onderhandelingen. Werkgevers zetten dan vooral in op loonmatigingen en sobere arbeidsvoorwaarden en zeggen dat dit nodig is vanwege de coronacrisis. De FNV zette vanuit het hoofdkantoor langs de A2 in Utrecht eens alle collectieve arbeidsovereenkomsten die de vakbond hielp afsluiten dit jaar op een rijtje. De vakbond bereikte 192 keer een akkoord voor zo'n 1,5 miljoen mensen.
Volgens de FNV werden er minder afspraken gemaakt die werknemers zekerheid moet bezorgen, zoals het omzetten van tijdelijke banen naar vaste contracten of een maximum aan het aantal flexwerkers. Dat gebeurde volgens de vakbond ook bij sectoren die profiteren van de corona-uitbraak zoals supermarkten of de pakketbezorging.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.