Grote scholengemeenschap in Houten sluit deuren: 'Te veel coronabesmettingen en zieken'

© heemlanden.nl
HOUTEN - College de Heemlanden in Houten sluit de deuren en schakelt over op online onderwijs omdat er te veel coronabesmettingen en andere zieken zijn.
Vijf docenten en vijftien tot twintig leerlingen van de middelbare school zitten op dit moment thuis met Covid-19. De scholengemeenschap voor havo en vwo telt 1450 leerlingen. Heel hoog is de besmettingsgraad dus niet, maar de school neemt het zekere voor het onzekere. "Vanuit virologisch oogpunt was het volgens de GGD niet nodig om de deuren te sluiten. De belangrijkste reden is dat er nu ook heel veel zieken zijn. Dan gaat het dus om medewerkers en kinderen die geen corona hebben", zegt rector-bestuurder Dick Looyé. "Alles bij elkaar is er behoorlijk wat verzuim. Het leek ons daarom het verstandigste om tot en met de kerstvakantie de deuren te sluiten."
Sinds de zomer heeft de scholengemeenschap in Houten te maken gehad met 74 coronagevallen. Een paar weken geleden stond de teller nog maar op dertig. Op dit moment zijn er met name in één klas veel besmettingen. "Deze klas zit ook al sinds anderhalve week thuis, maar ook in andere klassen zien we op dit moment wel wat besmettingen. Het testen gaat nu gelukkig erg snel. Medewerkers krijgen vaak al dezelfde dag de uitslag."
Looyé hoopt de leerlingen in januari weer te ontvangen. De kans dat dit gaat lukken, is aanzienlijk, want er lijkt geen verlengde kerstvakantie aan te komen. Het kabinet overwoog om de scholen een week langer dicht te houden, maar volgens bronnen in Den Haag wordt daarvan afgezien, meldt de NOS. Looyé juicht dat toe. "Ideaal is dat we de kinderen op school hebben. We hebben het besluit om dicht te gaan ook zo lang mogelijk geprobeerd uit te stellen."
Morgen is College de Heemlanden nog wel verkort open. "Leerlingen hebben dan ook de kans om hun spullen op te halen zodat ze thuis goed aan de slag kunnen. Gelukkig hebben we inmiddels veel ervaring met online lessen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.