Utrechtse ChristenUnie houdt deur open voor brug over monumentale Weerdsingel

V.l.n.r.: Weistra, De Pagter, Wijmenga en Van Rossum.
V.l.n.r.: Weistra, De Pagter, Wijmenga en Van Rossum. © Thijs Weistra
UTRECHT - De ChristenUnie in Utrecht is bereid te onderzoeken of er een brug moet komen over de monumentale Weerdsluis in de binnenstad. Dat bleek vanavond in het politieke praatprogramma Stadhuisplein op Bingo FM. Jan Wijmenga van de ChristenUnie vertelde daar dat hij een scenario kon voorstellen waarin de brug er komt. "En in wat voor vorm, daar kunnen we het nog over hebben."
Een brug bij de Weerdsingel zou het makkelijker moeten maken voor fietsers om van de ene naar de andere kant van de stad te komen zonder over de drukke Voorstraat te moeten. Dat GroenLinks een brug wil onderzoeken, meldde RTV Utrecht in juni al. Maar vanavond liet dus ook de ChristenUnie weten, niet per se tegen te zijn.
Raadslid Wijmenga vertelde het als volgt: "De stad groeit en de stad verandert. En dat betekent niet dat wat er nu is, dat we dat voor altijd zo op deze manier moeten doen. Dus als we meer fietsers in de stad hebben dan zul je op een gegeven moment ook keuzes moeten maken: willen we die meer ruimte geven? En ik kan me voorstellen dat er op deze plek een brug komt. En in wat voor vorm, daar kunnen we het nog over hebben."
Een animatie van hoe de brug eruit zou kunnen zien.
Een animatie van hoe de brug eruit zou kunnen zien. © Gemeente Utrecht
VVD'er Marijn de Pagter verzet zich met hand en tand tegen het plan voor de brug en was verbaasd het aan te treffen in het vorige week gepresenteerde Mobiliteitsplan van de gemeente. "We hebben een debat gehad over die brug. Toen was de consensus: laten we eerst kijken wat de andere opties zijn en dan misschien als laatste die brug. En wat zie ik nu in het Mobiliteitsplan? Staat die brug er keihard in! Dat we het gaan doen! Dat vind ik echt jammer." Jan Wijmenga ziet dat anders: " Dat conservatisme van de VVD vind ik zo jammer als het gaat om mobiliteit."
De Pagter gaat namens de liberalen dan ook zijn best doen om te zorgen dat de 'megalomane brug' er niet komt. "De VVD beschermt graag deze monumentale plek die hier al een paar honderd jaar ligt en die een van de mooiste plekken van de stad is. En volgens mij is een groot deel van Utrecht het met ons eens."
Overigens is de komst van de brug nog verre van besloten. Zelfs voor Thijs Weistra van GroenLinks, die ook aanschoof in de uitzending, gaat het inderdaad om een heftig plan. "Ik zeg niet gelijk dat die brug dé oplossing voor het probleem daar is. Dat moeten we goed onderzoeken. Maar ik zeg ook niet gelijk aan het begin: er mag nooit een brug komen."

Mobiliteitsplan

Het Mobiliteitsplan werd verder uitgebreid besproken door Thijs Weistra van GroenLinks, Marijn de Pagter van de VVD en Jan Wijmenga van de ChristenUnie. In het nieuwe mobiliteitsplan van de gemeente Utrecht. schetst de coalitie een beeld van hoe zij het (openbaar) vervoer in de stad in de toekomst voor zich ziet.
Het plan van de coalitie, waaronder dus GroenLinks en de ChristenUnie, voorziet onder meer in een groot intercitystation bij Lunetten, en een nieuwe tramlijn die van Leidsche Rijn via Westraven naar Lunetten loopt en vanaf daar naar Utrecht Science Park gaat. Doel is om niet meer alle reizigers via Utrecht Centraal te sturen omdat het daar te druk wordt. Reizigers moeten juist eerder overstappen aan de rand van de stad.
Thijs Weistra van GroenLinks is een fan en laat zich niet afschrikken door de slechte ervaringen van de gemeente Utrecht met de aanleg van de Uithoflijn. "Er zijn dingen fout gedaan bij de aanleg van de tram, maar dat ligt niet aan de tram zelf. De tram is een goed ding daar moeten we er meer van hebben."
En zelfs oppositielid Marijn de Pagter van de VVD liet weten niet tegen meer ov in de stad te zijn, maar wel op de manier waarop de coalitie het wil: "Wij zijn ook voor meer openbaar vervoer. En het idee van het wiel rondom de stad is best een prima concept. Maar dan moet het wel een echt wiel zijn. Wij stellen voor: leg niet meteen een tram aan maar leg eerst goede buslijnen aan en kijk of dat werkt. De buslijn 28 naar Vleuten werkt ook goed."

Auto's

Ook de rol van auto's in het plan van de gemeente is de VVD een doorn in het oog. De gemeente is onrealistisch bezig, aldus De Pagter. "Ze constateren dat het drukker wordt op de wegen maar er wordt niks mee gedaan. Bijvoorbeeld de Waterlinieweg, daar willen ze een stadsboulevard van maken, maar dat is een bizar plan. De stad groeit. Het aantal auto's neemt toe. Het is niet realistisch te denken dat auto's gaan verdwijnen. Of je moet minder woningen bouwen in de stad, en wel in Polder Rijnenburg."
Maar volgens Wijmenga van de ChristenUnie is de gemeente niet per se tegen automobilisten, maar gewoon heel erg vóór fietsers en voetgangers. "Als je een groeiende stad hebt en meer ruimte wil geven aan fietsers en voetgangers moet die ruimte vrijgemaakt worden. En dan kies ik ervoor om fietsers en voetgangers ruimte te geven en dat de auto een stapje terug moet doen."
En ook Weistra vindt het logisch dat er wordt gekozen voor fietsers en voetgangers in de stad. Dat is nodig volgens hem: "Het begint ermee dat we een woningcrisis hebben, en dat we meer woningen willen bijbouwen. En als je autowegen gaat uitbreiden of laat zoals ze zijn dan past het niet. De ruimte is dan op. De auto neemt gewoon zoveel ruimte in. Dus dan moet je zorgen dat je automobiliteit terugdringt en fietsers en voetgangers voorrang geeft."

Stadhuisplein

In het BingoFM-programma Stadhuisplein praat verslaggever Marc van Rossum een uur lang met politici over onderwerpen die spelen in de stad Utrecht. Het programma is één keer per maand te beluisteren op Bingo FM in Utrecht en omgeving te beluisteren op FM 105.7 en FM 107.7. Terugluisteren doe je hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.