BuurtMaaltijden wint Utrechtse Vrijwilligerstrofee: 'Dit voorziet echt in een behoefte'

© vcutrecht.nl
UTRECHT - De Utrechtse Vrijwilligerstrofee 2020 is uitgereikt aan BuurtMaaltijden (categorie organisaties) en Ronald Kalka (categorie vrijwilligers). De bekendmaking, op de Nationale Dag van de Vrijwilliger, was live te zien op UStad.
Het initiatief Buurtmaaltijden ontstond midden in de coronatijd. Met gratis maaltijden, voor en door buurtbewoners, wordt gezorgd voor meer verbinding in de wijken. Professionele koks die anders thuis zouden zitten, koken in het buurthuis met overtollig voedsel BuurtMaaltijden. Andere vrijwilligers bezorgen die bij mensen thuis.
De jury: "Als je het voor elkaar krijgt zo snel iets op te zetten en mensen te motiveren, moet je wel op iets belangrijks zitten. Ze voorzien echt in een behoefte, waarschijnlijk ook in de toekomst! De opzet is heel slim: van de koks inzetten, tot manier van vrijwilligers inzetten en ook nog voedselverspilling tegengaan...Het netwerk breidt zichzelf uit: degenen die eerst hulp kregen worden later zelf vrijwilliger! Buurtmaaltijden brengt een stukje buurthuis bij je thuis. Juist in deze coronatijd is dit noodzakelijk!" Aan de eerste prijs is, naast de trofee, een bedrag van 2500 euro verbonden.
In de Serie Je Bent Jong en Je Helpt Wat laat vrijwilliger Salah (27) zien wat voor werk hij doet bij BuurtMaaltijden.

Tweede prijs

De tweede prijs ging naar Stichting Asha (1500 euro). Deze vrijwilligersorganisatie van Surinaamse Hindoestanen in Utrecht bestaat al 44 jaar. Asha betekent 'hoop' in het Hindi. Met hun activiteiten wil de organisatie een positieve bijdrage leveren aan het gemeentelijke integratie- en participatiebeleid. Stichting Asha draait volledig dankzij vrijwilligers.
"Het werk van Asha is inspirerend, vooral omdat het zo ongelofelijk divers is", aldus de jury. "Huiswerkbegeleiding, voorlichting, dialoog, samenwerking met studenten, activiteiten met ouderen, hun connectie met de HU en het ROC: het is een lange lijst! Alle verschillende activiteiten maken impact en zijn indrukwekkend."

Derde prijs

Mannen van goede daden behaalde de derde prijs (1000 euro). Dit bewonersinitiatief verricht goede daden voor de kwetsbare bewoners van Kanaleneiland en Transwijk. Van klusjes in en om het huis tot een bezoekje aan een eenzame buurtgenoot. De jury: "De wijk Kanaleneiland kent zijn kwetsbaarheden. Mannen van goede daden verbindt verschillende gemeenschappen. De wijk heeft behoefte aan zulke rolmodellen, we voorzien dat deze mannen nog een tijdje met hun goede daden blijven helpen!"
De overige genomineerde organisaties waren Big Brothers Big Sisters Utrecht, Dierenweide Vleuten en Oud geleerd, jong gedaan, zij ontvingen een eervolle vermelding.

Categorie vrijwilligers

Uit de drie genomineerde vrijwilligers koos de jury Ronald Kalka als winnaar. Al meer dan dertig jaar is hij voorzitter van vrijwilligersorganisatie St. Asha én ook voorzitter en oprichter van voetbalvereniging Kismet. Als vrijwilliger bij de Luisterlijn (voorheen Telefonisch hulpdienst Utrecht) bood hij jarenlang een luisterend oor of advies aan mensen die niet konden slapen.
"Wat een inspiratie, deze man!", stelt de jury. "Al die verschillende organisaties waar hij als vrijwilliger een bijdrage heeft geleverd en waar iedereen welkom is! Zijn vrijwilligerswerk lijkt zijn levenswerk, is hij ooit thuis? Andere mensen die we spraken noemen Ronald 'onmisbaar in Utrecht', daar sluiten wij ons graag bij aan!"
De overige genomineerde vrijwilligers waren Fatima Yaakoub (Hart voor ONS allemaal) en André Hilhorst (de Tussenvoorziening). Zij ontvingen een eervolle vermelding.
Lees hier meer over de Utrechtse Vrijwilligerstrofee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.