Vuilnis duurder, hogere woonlasten in Utrecht, Bunschoten en Houten

© RTV Utrecht
UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - Huiseigenaren in de stad Utrecht betalen volgend jaar gemiddeld bijna 830 euro aan woonlasten. Dat is ruim 65 euro meer dan nu, en dat komt vooral door een fors hogere afvalstoffenheffing. Dat valt af te leiden uit een steekproef die Vereniging Eigen Huis onder 112 gemeenten heeft gedaan.
Vereniging Eigen Huis signaleert dat bij de onderzochte gemeenten de financiële tekorten oplopen door de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De lokale overheden zouden de gaten in de begroting onder meer willen dichten door huiseigenaren hoger aan te slaan.
Bij veel gemeenten stijgt de onroerendzaakbelasting (ozb) jaarlijks ruim boven de inflatie, die in oktober op 1,2 procent lag. In de drie Utrechtse gemeenten in de steekproef blijkt dat met name de afvalstoffenheffing voor aanzienlijk hogere woonlasten zorgen.
De ozb in Utrecht blijft met een stijging van 0,7 procent nagenoeg gelijk. De rioolheffing in de stad gaat 2,9 procent omhoog. De afvalheffing stijgt met liefst 20,7 procent en wordt gemiddeld 345,25 euro.
In Bunschoten valt de stijging van de belasting op huisvuil naar gemiddeld 277,56 euro helemaal op. De toename van 30 procent wordt landelijk alleen overtroffen door Oss (38 procent) en Urk (eveneens 30 procent). De kosten voor een aansluiting op het riool stijgen met 2,2 procent en de ozb gaat zelfs iets omlaag (-1,4 procent). Bunschotenaren en Spakenburgers betalen daardoor volgend jaar gemiddeld 698,37 euro aan woonlasten.
Ook huiseigenaren in Houten moeten dieper in de buidel tasten. De totale woonlasten stijgen met 8,1 procent tot 788,58 euro. Ook daar gaat vooral de vuilnisbelasting fors omhoog (22,4 procent). De rioolheffing wordt 1,7 procent duurder. De ozb volgt met een toename van 1 procent ongeveer de inflatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.