Instellingen

Mexicaanse griep is nu pandemie

BILTHOVEN - De WHO heeft de Mexicaanse griep donderdag tot een pandemie verklaard. Voor Nederland heeft dit op korte termijn geen gevolgen, zei een woordvoerder van het RIVM.
Het instituut houdt zich nu vooral bezig met het opsporen en indammen van de ziekte en niet met het verstrekken van medische zorg. Men ziet dan ook geen reden om zijn beleid aan te passen.
Het aantal Nederlanders dat is geïnfecteerd met het Mexicaanse griepvirus is de afgelopen week opgelopen tot 35. Het merendeel is in het buitenland besmet geraakt.
Met een pandemie wordt bedoeld dat de ziekte zich op meer continenten heeft verspreid en van mens op mens overgaat. In de twintigste eeuw heeft de wereld drie keer met een grieppandemie te maken gehad.
1918: Spaanse griep. Deze wereldwijde epidemie eiste naar schatting twintig tot honderd miljoen doden. Ongeveer 40 procent van de wereldbevolking raakt besmet. Het virus dat de Spaanse griep veroorzaakte was van het type H1N1, hetzelfde type dat verantwoordelijk is voor de Mexicaanse griep.
1957: Aziatische griep. Twee miljoen mensen komen om het leven. De griep komt van een menselijke variant van het virus H2N2.
1968: Hong Kong griep. Een miljoen mensen gaan dood door een grieppandemie die waarschijnlijk de oorsprong had in Hong Kong. Vooral besmette 65-plussers overleven het griepvirus van het type H3N2 niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.