Kort nieuws: Nieuwegein start met Stadskwartier

REGIO - Nieuwegein geeft vandaag het officiele startsein voor de bouw van het nieuwe Stadskwartier. Dit plan bestaat uit een gebouw met winkels, zes woontorens en het stadhuis; de bouw daarvan begon al in april. Als alles volgens de planning verloopt, worden de woningen en winkels in 2011 opgeleverd.
* De Diabetesvereniging Nederland is geschokt over de kwart miljoen euro subsidie van een interimdirecteur.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie die subsidie gegegeven. Dat geld kwam bovenop de 1,8 miljoen euro die de Utrechtse federatie jaarlijks krijgt voor het laten draaien van de organisatie.
* Op de muren van de Utrechtse Jacob Catststraat kunnen vanaf vrijdag gedichten en portretten van beroemde dichters bewonderd worden. Wethouder Spit van cultuur onthult daar ondermeer het werk van Cats, Hooft en Huijgens.
* De boekingen voor de zomervakantie lopen nog steeds achter op vorig jaar. Tot en met mei zijn 12% minder vakanties geboekt, meldt reisorganisatie ANVR in Baarn. Nederlanders die wél boeken, blijven veelal dicht bij huis, want er zijn maar liefst 29% minder vakanties naar verre bestemmingen geboekt. Volgens de ANVR kan het zijn dat mensen hun vakantiegeld nog even oppotten voor een last-minute.
* In de wijk Duivenkamp in Maarssen is een bromfietser gewond geraakt bij een aanrijding. De 51-jarige man uit Utrecht reed gisteren in de richting van de wijk Antilopespoor toen er een auto uit de Buurtweg kwam. De bromfietser reed tegen de 45-jarige automobilist uit Maarssen aan. De Utrechter raakte gewond aan zijn rug en is met de ambulance vervoerd naar een ziekenhuis.
* Een 16-jarige brommerrijder uit Hilversum moet het voorlopig stellen zonder brommer. Hij negeerde in Eemnes een stopteken van de politie, maar werd later alsnog staande gehouden. Omdat hij zonder helm en certificaat reed, kwamen daar nog eens twee bekeuringen bij. De onverzekerde brommer werd in beslag genomen.
* Hangjongeren in Bitlhoven hebben een bekeuring gekregen voor het veroorzaken van overlast. De zes jongeren van 16 en 17 jaar hingen gisteren rond in het Heidepark onder de luifel. Ze vielen daar voorbijgangers lastig.
* Een tip heeft de politie van Amersfoort op het spoor gezet van een wapenhandelaar. In het huis van de 15-jarige jongen werden drie nepgeweren en een neppistool gevonden. Later werd een tweede pistool ontdekt in een postpakket, dat onderweg was naar een klant van de jongen.
* Tientallen bekeuringen gisteren bij een grote brommercontrôle in Amersfoort. Op verschillende locaties in de stad werden in totaal 72 scooterrijders aan de kant gezet. Ze kregen boetes voor te veel vermogen, te veel geluid en technische gebreken.
* Utrecht wil een 'faire' gemeente worden. Een voorstel van GroenLinks, ChristenUnie en CDA kreeg de steun van alle partijen, op de VVD na. Om in aanmerking te komen voor het keurmerk, moet Utrecht meer letten op milieu en eerlijke handel, en maatschappelijk verantwoord gaan inkopen.
* De Parade is dit jaar goed begonnen. Voor het eerst in haar bestaat sloeg het theaterfestival de tenten op in Amersfoort voor het 750-jarig bestaan van de stad. Het leverde in de eerste week al zo'n 3000 bezoekers op per dag, meer dan de organisatie verwacht had.
* Acties bij spooronderhoudsbedrijf VolkerRail uit Vianen lijken onafwendbaar. Vanavond loopt het ultimatum af dat de vakbonden het bedrijf gesteld hebben. De reorganisatie kost misschien honderd banen.
* Kantoorinrichter Samas in Houten heeft in het afgelopen boekjaar ruim 78 miljoen verlies geleden. Een jaar eerder was dat de helft. Samas heeft het al enkele jaren heel moeilijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.